Кому дозволять купувати землю в Україні: фінальна версія законопроекту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому дозволять купувати землю в Україні: фінальна версія законопроекту

Казна та Політика
2268
Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов, заступник міністра Тарас Висоцький і глава комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський представили фінальний варіант законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№2178-10), з якого можна зробити висновок, кому дозволять купувати землю в Україні.
Законопроект передбачає, що учасниками ринку можуть бути фізособи-громадяни України, юридичні особи, які засновані громадянами України безпосередньо, держава і територіальні громади. Тут все залишилося так само, як і в початковій версії документа.
Що стосується іноземців, то в законопроекті прописали, що їх допуск до ринку землі можливий лише після прийняття відповідного рішення на референдумі. Микола Сольський пояснив, що навіть за умови проведення референдуму буде заборонено здійснювати операції, стороною яких є іноземці або юридичні особи, засновані іноземними громадянами, з землями сільськогосподарського призначення в зоні 50 км від державного кордону.
Раніше в законопроекті таких обмежень не було. Ця ж заборона буде постійною і скасувати її на референдумі не вдасться. В цілому в новій редакції законопроекту іноземцям жодним чином не можна брати участь у процесах купівлі-продажу на ринку української землі.
“Крім того, придбання українських сільгоспземель забороняється юридичним особам, учасниками яких є громадяни держави-агресора або іншої держави, якщо неможливо встановити кінцевого бенефіціара такої юрособи. Або якщо ці бенефіціари зареєстровані в офшорних зонах, є членами терористичних організацій, особами, до яких застосовані персональні санкції. Також не зможуть придбати землю сільгосппризначення в Україні фізичні та юридичні особи, зареєстровані в державах, які не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, отриманих злочинним шляхом”, – зазначив Сольський.
Крім цього, в першій редакції закону було прописано, що громадяни іншої держави, а також особи без громадянства можуть отримувати сільськогосподарські ділянки у власність лише у вигляді спадщини. Але при цьому вони зобов’язані протягом року після отримання у власність провести їх відчуження, тобто продати або якимось іншим чином передати іншій особі з перелічених вище категорій.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас