НБУ спростовує інформацію про причетність його співробітників до здійснення "схемних" операцій клієнтів Сбербанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ спростовує інформацію про причетність його співробітників до здійснення "схемних" операцій клієнтів Сбербанку

Казна та Політика
290
Інформація, наведена в ухвалі Печерського районного суду Києва від 9 грудня 2019 року у справі № 757/61295/19-к про причетність посадових осіб Національного банку України (НБУ) до здійснення “схемних” імпортних та експортних операцій клієнтів української “дочки” російського Сбербанку (Київ), не відповідає дійсності і підриває довіру до НБУ.
Нацбанк зазначив, що саме посадові особи центробанку виявили в Сбербанку “схемні” операції і передали інформацію в правоохоронні органи та інші компетентні органи України в жовтні 2018 року, на підставі яких було відкрито кримінальне провадження у відповідній справі.
Разом з тим, Нацбанк також поінформував органи банківського нагляду інших держав про виявлені в процесі здійснення нагляду “схемні” операції у рамках міжнародного співробітництва у сфері фінансового моніторингу, йдеться в повідомленні.
НБУ додав, що при здійсненні нагляду за Сбербанком у сфері фінмоніторингу, він неодноразово виявляв “схемні” операції клієнтів банку і застосовував до фінустанови суворі заходи впливу. Зокрема, в травні 2017 року регулятор наклав на банк штраф у розмірі понад 12 млн грн за здійснення ним ризикової діяльності, а в грудні-2018 – штраф у розмірі понад 94 млн грн за повторне здійснення ризикової діяльності, який зараз оскаржується банком в судовому порядку.
“Національний банк завжди сприяв, і буде сприяти, в межах компетенції, правоохоронним органам у виконанні покладених на них обов’язків щодо запобігання, виявлення та усунення кримінальних злочинів у банківській і фінансово-кредитній сферах. Зокрема, за дев’ять місяців 2019 року Національний банк надав правоохоронцям інформацію про підозрілі операції клієнтів 32 банків на загальну суму понад 25,7 млрд грн”, – резюмував регулятор.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас