Основною проблемою української економіки є високий держборг - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Основною проблемою української економіки є високий держборг - експерт

Казна та Політика
704
Державний борг України до кінця 2019 року склав менше 50% від ВВП, що демонструє значне поліпшення в порівнянні з ситуацією кінця 2016 року, коли він становив 81% ВВП. Проте, його обслуговування досі залишається однією з найбільших проблем української економіки, пише д.е.н., професор, член Ради НБУ, заступник виконавчого директора Ради директорів МВФ від України в 2013-2017 роках Олександр Петрик в своєму матеріалі для ZN.UA.
“Проблема фінансування зовнішнього боргу в умовах значних виплат в наступні роки залишається серйозною, незважаючи на поліпшення його структури, в тому числі й за термінами погашення, а також на зниження курсового ризику і зменшення співвідношення боргу до ВВП”, – зазначає автор.
Уряд, маючи на меті фінансування дефіциту бюджету і боргових виплат, за 11 місяців 2019 року вийшов на ринок зі значними пропозиціями ОВДП. За вказаний період Міністерство фінансів розмістило на первинному ринку ОВДП на 213 млрд грн, 4,1 млрд дол. США та 0,2 млрд євро. В сумі це призвело до збільшення національного боргу в національній валюті і загалом до погіршення цінової конкурентоспроможності економіки.
Проте, зазначає автор, це прийнятна ціна за зниження суми державного боргу в іноземній валюті, збільшення його терміновості і стійкості, а також зниження валютних ризиків. Однак уряду все одно ще є куди працювати в цьому напрямку, позаяк загальної наявності великої економічної проблеми держборгу вжиті заходи не зняли.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас