Формальне виконання в 2019 році мети щодо інфляції може негативно позначитися на економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Формальне виконання в 2019 році мети щодо інфляції може негативно позначитися на економіці

Казна та Політика
482
Механістично-формальне виконання в 2019 році цілі з інфляції створило серйозні проблеми для економіки.
Таку думку висловив голова Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин.
“Механістично-формальне виконання в 2019 році цілі з інфляції (без оцінки впливу на народне господарство в цілому) створило серйозні проблеми для економіки і заклало небезпечні міни сповільненої дії для її функціонування в найближчі кілька років”, – написав Данилишин у FACEBOOK.
При цьому він зазначив, що споживча інфляція в 2019 році була на найнижчому рівні з 2013 року.
За оцінкою Данилишина, досягти низької інфляції вдалося в результаті сприятливої кон’юнктури на світових ринках основних товарів, ревальвації гривні і невиправдано жорсткій монетарній політиці правління НБУ. Він вважає, що зниження облікової ставки почалося надто пізно, а розмір зниження був чисто символічним (до грудневого зниження на 2 п. п.). Зараз облікова ставка НБУ в 3,3 разу перевищує рівень споживчої інфляції.
При цьому Данилишин зазначив, що в низькій інфляції минулого року є зворотний негативний бік, який значно переважає позитив. Так, шість місяців поспіль (з травня по листопад) падає промислове виробництво, в листопаді-2019 промвиробництво знизилося на 7,5% до листопада 2018 року і на 4,6% до жовтня 2019 року. Ціни виробників за 11 місяців минулого року зменшилися на 4%, у тому числі у видобувній промисловості – на 19,8% та переробній – на 4,9%. Промислова дефляція може стати тригером подальшого падіння промвиробництва.
Крім того, знижується відношення кредитів, виданих реальному сектору економіки, до ВВП – 21% (до 24% в 2018 році). Дефіцит зовнішньої торгівлі за 10 місяців 2019 року склав $9,95 млрд.
Високі ставки за банківськими кредитами, зумовлені неадекватно завищеною обліковою ставкою НБУ, значно ускладнюють кредитування реального сектору економіки. Виробники змушені скорочувати виробництво і звільняти працівників. Ще одним негативним ефектом є вкладення десятків мільярдів гривень у депозитні сертифікати НБУ, висока прибутковість за якими обумовлена рівнем облікової ставки.
Данилишин додав, що невиправдано висока облікова ставка також була визначальною для неконтрольованого припливу спекулятивного іноземного капіталу в ОВДП (за минулий рік вкладення нерезидентів в ОВДП зросли в 18,5 разу), що створює серйозні потенційні загрози для стабільності фінансової системи в разі різкого відтоку спекулятивного капіталу в найближчі рік-два. Для українських банків вкладення в ОВДП, в тому числі через високу прибутковість, витіснили кредитування.
За даними Державної служби статистики, зростання споживчих цін в Україні в 2019 році сповільнилося до 4,1% в порівнянні з 9,8% в 2018 році.
НБУ визначив цільовий рівень інфляції 5% ±1 п. п.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас