Українці будуть отримувати окрему платіжку за доставку газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці будуть отримувати окрему платіжку за доставку газу

Особисті фінанси
6574
Українці з січня 2020 року отримуватимуть окрему платіжку з нарахуваннями за доставку газу газорозподільними компаніями.
Про це йдеться в повідомленні «Регіональної газовій компанії» (РГК) бізнесмена Дмитра Фірташа, в яку входять близько 20 операторів газорозподільних мереж (облгазів).
«За доставку газу – буде окрема платіжка. Газ – окремо, доставка – окремо! Тому з січня всі споживачі газу отримають окремі рахунки: один за газ, другий – за послугу з його доставки. Розділення платіжок відбудеться для споживачів всієї країни», – йдеться в повідомленні.
Вартість послуг доставки газу розраховується індивідуально для кожного клієнта. Розмір плати залежить тільки від обсягів споживання.
«За основу береться обсяг споживання газу протягом «газового року». Це проміжок часу з початку жовтня до кінця вересня. Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф на доставку. Результат ділиться на 12 рівних платежів, які виплачуються щомісяця протягом року», – сказано в повідомленні.
Для домогосподарств з плитою та колонкою, які використовують 170 кубометрів газу на рік, або 14-15 кубометрів на місяць, щомісячний платіж за доставку не перевищуватиме 16 грн.
За приблизними підрахунками, найбільші суми в платіжках будуть в Миколаєві (15,4 грн), Чернівцях (14,8 грн) та Івано-Франківську (14,1 грн). А найменші суми в платіжках отримають жителі Харкова (4,2 грн), Кривого Рогу (4,9 грн) і Дніпра (7,8 грн).
Як платити. Споживачі можуть платити за доставку одним платежем за квартал, півроку або навіть рік. Таким чином вони зменшать свої витрати на комісії при проведенні платежів.
У компанії вважають, що це актуально для споживачів з газовою плитою або плитою та колонкою: якщо підсумувати їх щомісячні платежі за доставку газу, то це становить від 100 до 200 грн на рік.
Якщо споживач використовував менше кубів, то і за доставку наступного року він буде платити менше. Тому від обсягів споживання протягом газового року залежить плата споживача за доставку газу в наступному році. Послуги з доставки газу необхідно оплатити в поточному місяці, до 20 числа. Оскільки в деяких містах і областях розмір плати за доставку газу буде меншим за комісію банку, то споживачеві буде вигідніше заплатити за кілька місяців», – йдеться в повідомленні.
Ті, хто користується газовим лічильником, платитимуть за доставку того обсягу газу, який був ними спожитий протягом “газового року”. Він буде враховувати споживання всіма членами сім’ї, але в окремій платіжці.
«За доставку газу треба буде платити, навіть якщо ви не використовуєте газ в окремі періоди. Наступного року ваша плата за доставку буде скоригована відповідно до реальних обсягів споживання”, – додали в компанії.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас