Перехід на ручне управління: експерти розповіли про "тарифне" рішення Кабміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Перехід на ручне управління: експерти розповіли про "тарифне" рішення Кабміну

Енергетика
947
Вже в грудні тарифи на тепло в Україні можуть бути знижені на 23%, заявив прем’єр-міністр Олексій Гончарук. Він пояснив: раніше не було механізму, що дозволяє зробити перерахунок, а тепер уряд ухвалив постанову, що дає таке право органам місцевої влади. Втім, постанова Кабміну має не обов’язковий, а рекомендаційний характер. А вже на місцях повинні вирішити, наскільки подешевшає гігакалорія.
При цьому експерти давно і наполегливо говорили, що тарифи можна зробити нижчими. Фахівці в комунальній сфері переконані: питання складніше, ніж здається. Отже, ще не факт, що тарифи перерахують заднім числом. Крім того, виникає прецедент “ручного управління” тарифами.
“Рішення влади правильне, але запізнилося мінімум на три місяці, треба було зайнятися тарифами ще у вересні, коли був сформований новий Кабмін, і стало відомо, що газ коштує не 8500 грн за 1000 куб. м, виходячи з якого розраховані тарифи, а 6160 грн, – сказав енергоексперт Валентин Землянський. – Треба було у вересні зафіксувати ціну газу на весь опалювальний сезон, про що попереджали експерти. Тоді Нацкомісія з регулювання енергетики і компослуг (НКРЕКП), на підставі постанови Кабміну, встановила б законодавчо нові, більш низькі тарифи на тепло для кожного теплокомуненерго. І не довелося б тепер Кабміну переходити на ручне управління, ухвалювати постанову, що має рекомендаційний характер, а прем’єру – вмовляти мерів “Христа ради” виконати цю постанову, щоб зменшити суми за тепло в платіжках”.
Землянський також нагадав, що з січня 2020 року в Україні почне діяти енергоринок, і ціна газу, зафіксована в листопаді Кабміном на весь опалювальний сезон, стане 6960 грн за 1000 куб. м. Поки що експерт прогнозує, що перерахують лише суми в платіжках за грудень, і то не факт, що плата за тепло зменшиться на 23%. Що буде в січні і далі – не ясно. І навряд чи можливий і перерахунок “заднім числом” за жовтень і листопад. Зробити це не дозволяє ні законодавство, ні фінанси, бо всі “зайві” гроші з рахунків комуненерго йдуть на погашення їхніх боргів перед “Нафтогазом” за спожитий раніше газ.
Більш оптимістичним є член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.
“Нарешті влада згадала про те, що нормативно встановлена Кабміном ціна газу виявилася майже на 1000 гривень вищою, ніж ринкова, – сказав нам Пендзин. – Очікуємо зниження ціни на тепло в грудні і сподіваюся, що і далі. Але на скільки – поки що неясно. Адже тарифи в невеликих містах встановлюють місцеві органи, НКРЕКП регулює їх тільки для ліцензованих теплокомуненерго у великих населених пунктах, але зможе це зробити тільки після закінчення опалювального сезону”, – роз’яснив Пендзин.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас