Марина Чикаловець: єдиний податок для ФОП. Нюанси, без яких ніяк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Марина Чикаловець: єдиний податок для ФОП. Нюанси, без яких ніяк

Особисті фінанси
1811
Коли справа стосується сплати податків – краще сім разів відміряти і лише потім різати. Інакше проблеми з податковою забезпечені.
Навіть якщо ви давно працюєте як ФОП і не раз платили єдиний податок – все одно переконайтеся, що і цього разу робите все правильно. Що не пропустили якихось законодавчих змін або просто не забули щось важливе.
З цією метою пропоную список актуальних (на сьогодні) питань стосовно сплати ЄП та відповіді на них.
  • Коли подається декларація по єдиному податку і що буде, якщо не подати?
Для різних груп підприємців закон встановлює різні терміни. Так, ФОП І-ІІ груп зобов’язані подавати свої декларації лише раз на рік, але не пізніше 1 березня (включно).
А ось ІІІ група повинна звітувати щоквартально. При цьому декларація подається протягом 40 днів після закінчення чергового кварталу.
Що стосується відповідальності за неподання декларації. Тут є свої нюанси:
- якщо ви вперше затримали відправку звітності, то відбудетеся лише мінімальним штрафом в розмірі 170 грн;
- якщо прострочення відбувається вдруге за рік (або частіше) – сума штрафу зростає до 1020 грн.
Але ці суми – лише вершина айсберга. Є в Податковому кодексі стаття під номером 299, про яку багато частенько забувають. Але ж в ній розписані причини, за якими можуть позбавити статусу платника єдиного податку. Іншими словами – анулювати право ФОП платити податок за спрощеною схемою. Несвоєчасне подання декларації ЄП – один з факторів ризику.
  • Коли сплачувати єдиний податок?
ФОП І-ІІ груп – авансовими платежами щомісяця до 20 числа. На день пізніше – і вже буде зафіксовано прострочення, за яке накладається штраф (96,05 грн – для першої групи, 417,30 – для другої) і пеня.
Для фізосіб-підприємців з третьої групи встановлені інші правила: вони повинні платити ЄП протягом десяти днів після подачі своєї квартальної декларації.
У 2019 році граничні терміни оплати встановлені на такі дати: 19 лютого, 17 травня, 19 серпня, 19 листопада. За прострочення передбачається штраф, який з ростом заборгованості теж збільшується.
А ще за несвоєчасну сплату податкова теж може анулювати ваш статус платника єдиного податку.
  • У декларації вказано занижений дохід: що робити?
Залежить від ситуації. Якщо помилку ви виявили самостійно, то необхідно надати податковій ще одну декларацію – уточнюючу, – в якій сума доходу вказана правильно. Правда, уникнути штрафу в цьому випадку все одно не вдасться. Він складе 3% від розміру заниженої суми доходів (тобто тієї, що ви вказали при першій подачі декларації). Також доведеться доплатити відсоток від тієї суми, що вийшла після перерахунків.
Гірше, якщо заниження доходів виявила ДФС. У такому випадку вас можуть навіть звинуватити в свідомому приховуванні доходів і ухиленні від сплати податків, а за це, крім адміністративної, загрожує і кримінальна відповідальність. Правда, кримінальну справу порушують у двох випадках: якщо постійно «ловлять» на заниженні цифр або якщо недорахувалися дійсно великої суми. Але, само собою, це не привід розслаблятися.
Після виявлення неточностей ДФС обов’язково про це повідомить. І нарахує штраф – 5% від недостачі. До нього ще додасться і штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку, докладніше про який йшлося вище.
  • А якщо дохід, навпаки, зріс і перевищив річний ліміт?
Під спрощене оподаткування потрапляють ті фізособи-підприємці, річні доходи яких не перевищують певної суми. Якщо ж ви раптом стали заробляти більше – доведеться і податок більший заплатити: 15% від суми, що перевищує ліміт (ст. 293.4 ПКУ).
Після цього ФОП ІІІ груп можуть перейти на «старшу» групу, а ось з ІІІ-ю можливий перехід тільки на загальну систему. Коли: з наступного кварталу після перевищення.
І наостанок, якщо ДФС виявила заборгованість і відправила вам податкове повідомлення-рішення, то зазначену суму потрібно сплатити не пізніше, ніж через 10 днів після цього. З податковою взагалі не варто затягувати, якщо виникла якась проблема – важливо негайно її вирішувати. Інакше штрафи і пеня будуть накопичуватися, до них згодом можуть додатися й інші, і не факт, що їх вдасться оскаржити навіть в судовому порядку.
Марина Чикаловець, керівник відділу СПД Smart Solutions
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас