Збільшення планового обсягу викупу валюти сповільнить темпи ревальвації гривні - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збільшення планового обсягу викупу валюти сповільнить темпи ревальвації гривні - банкіри

Казна та Політика
864
Збільшення Національним банком України (НБУ) планового обсягу викупу валюти в міжнародні валютні резерви з $30 млн до $50 млн на день буде сприяти уповільненню темпів ревальвації гривні, вважають банкіри.
“План не зобов’язує НБУ викуповувати більше валюти, якщо ринкові умови не вимагають цього. Водночас, регулятор дає сигнал, що готовий збільшити викуп надлишкової пропозиції інвалюти. Швидше за все, це дозволить знизити ревальваційний тиск на гривню”, – сказала виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова.
При цьому вона підкреслила, що НБУ проводить послідовну політику, а значить, основний принцип його роботи на валютному ринку не зміниться – регулятор і далі буде згладжувати короткострокові дисбаланси попиту і пропозиції, але не задавати напрямок курсу гривні всупереч кон’юнктурі ринку.
Директор департаменту казначейства і фондових ринків Правекс-Банку Артем Красовський вважає, що, збільшуючи плановий обсяг викупу валюти, НБУ подає сигнал ринку про готовність до більш суттєвого нівелювання надлишкової пропозиції валюти.
“Останнім часом можна часто чути звинувачення на адресу НБУ про недостатній вплив на валютний ринок і допущення надлишкової ревальвації національної валюти. Беручи до уваги триваючу тенденцію притоку іноземних інвестицій в державні боргові папери з подальшим зміцненням курсу гривні, цим кроком (підвищенням обсягу потенційних інтервенцій) НБУ дає сигнал ринку, що він готовий здійснювати більш суттєві кроки щодо нівелювання надлишкової пропозиції валюти”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас