Кабмін пропонує заборонити повернення банків їхнім екс-власникам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін пропонує заборонити повернення банків їхнім екс-власникам

Казна та Політика
793
Кабінет міністрів подав у парламент законопроєкт, який врегулює виведення з ринку неплатоспроможних банків та не дозволить повертати їх екс-власникам.
Відповідний документ вніс у Верховну Раду Кабінет міністрів. Наразі текст законопроєкту ще не опублікований на сайті парламенту, але є в розпоряджені ЕП.
Проект закону під назвою “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань функціонування банківської системи” змінює законодавство, яке стосується виведення неплатоспроможних банків з ринку.
Зокрема, документ передбачає нововведення, які стосуються ситуацій, коли держава в особі Міністерства фінансів може стати власником неплатоспроможного банку.
Такі зміни вносяться до Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”.
Виходячи із змісту документу, багато змін було внесено у статтю 41, 41.1 згаданого закону. Саме відповідно до зазначеної статті 41.1 “ПриватБанк” був виведений з ринку.
За даними співрозмовника в Кабміні, саме зміни до цієї статті передбачають заборону для власників неплатоспроможних банків отримувати фінансові установи назад у власність.
Разом з тим журналісти не знайшли у внесених до статей змінах прямої заборони на повернення неплатоспроможних банків колишнім власникам. Це питання потребує окремого юридичного тлумачення.
Серед інших новацій закону:
  • Переписано розділ про істотну участь в капіталі банку та його структуру власності. Все досить жорстко і під контролем НБУ. Детально прописаний порядок набуття/збільшення істотної участі. Якщо збільшення/набуття істотної участі не було погоджено з Нацбанком, він може тимчасово позбавити такого власника використання права голосу та/або вимагати відчуження відповідних акцій банку.
  • Прописуються зобов’язання банків дотримуватися нормативів НБУ – ліквідності, капіталу та інше.
  • НБУ отримує право вимагати зміни склади раду або правління банку, якщо НБУ вважає що ці особи неефективні. Керівники банків зобов’язуються запобігати появі конфлікту інтересів.
  • Банк зобов’язується визначати пов’язаних осіб до здійснення операцій з ними. НБУ при здійсненні банківського нагляду має право визначати пов’язаних осіб.
  • Уточнюється поняття банківської таємниці: рішення про визнання банку неплатоспроможним є банківською таємницею. Прописуються умови поширення інформації, яка відноситься до банківської таємниці. Розкриття банківської таємниці Нацбанком можливе у трьох випадках: на запит фізособи, на запит юрособи (за певних обставин), за рішенням суду.
В процесі оскарження рішення НБУ позивач має право на компенсацію заподіяних йому “реальних збитків”.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас