Американський стартап буде подовжувати життя за мільйон доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Американський стартап буде подовжувати життя за мільйон доларів

Технології&Авто
1342
Компанія Libella Gene Therapeutics збирається продавати генну терапію, спрямовану на подовження життя. Про це її представник розповів порталу OneZero.
Пацієнтам вводитимуть вірусний вектор з геном теломерази. Ця експериментальна терапія стане частиною клінічного дослідження, але обійдеться учасникам в мільйон доларів. Незважаючи на це, представники компанії повідомили, що у них вже є два покупці і взимку вони отримають свої ін’єкції.
Теломери — це кінцеві ділянки хромосом, які меншають з кожним поділом клітини. Вважається, що їх вкорочення — одна з причин старіння: клітини, в яких теломери стали коротшими за певний поріг, втрачають здатність ділитися і лагодити пошкодження в тканинах. Однак цей процес відбувається не у всіх клітинах організму: в стовбурових клітинах і тканинах зародка працює фермент теломераза, який надбудовує кінці хромосом і дозволяє клітинам ділитися довше. Відтоді, як цей фермент відкрили — і отримали за нього Нобелівську премію в 2009 році — дослідники намагаються використовувати його для подовження життя.
В деяких випадках це навіть вдалося: наприклад, виявилося, що, якщо ввести ген теломерази літнім (2 роки) мишам, то середня тривалість їхнього життя зростає на 13 відсотків, а максимальна — на 20. Далі від усіх на шляху освоєння теломерази просунулася Елізабет Периш — перша людина на планеті, яка отримала ін’єкцію вірусного вектора з геном теломерази.
Периш заснувала власну компанію BioViva, яка пропонує пацієнтам генну терапію як засіб від старості, хвороби Альцгеймера, м’язової слабкості і проблем з нирками. Проте досі жодного клінічного дослідження компанія не зареєструвала, і про інших пацієнтів, які пройшли б терапію, нічого не відомо.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас