Зеленський скасував держмонополію на спирт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зеленський скасував держмонополію на спирт

Казна та Політика
1121
Президент України Володимир Зеленський підписав закон про лібералізацію у сфері виробництва спирту та скасування державної монополії на спиртову галузь.
Законом буде надано можливість суб’єктам господарювання виробляти та продавати спирт за наявності відповідної ліцензії.
Як зазначається в картці закону на сайті Верховної Ради, закон «Про внесення змін до закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів і пального» повернуто з підписом Президента сьогодні, 11 грудня.
Відповідний закон Верховна Рада ухвалила 3 грудня. Згідно з пояснювальною запискою, цей документ з 1 січня 2020 року скасовує державну монополію на виробництво спирту з метою вивести ринок спирту з тіні. Зокрема, буде надана можливість суб’єктам господарювання будь-якої форми власності виробляти і продавати спирт, у тому числі на експорт, за наявності відповідної ліцензії.
Обов’язкова умова для отримання ліцензії – встановлення цілодобового спостереження за місцем виробництва. Водночас, закон вводить обмеження на імпорт спирту до 1 січня 2024 року – імпортувати зможуть лише уповноважені Кабінетом Міністрів Державні підприємства.
Імпорт здійснюватиметься за ліцензією і не може перевищувати 10% обсягу виробництва спирту на підприємстві. Крім того, відповідно до закону, виробляти алкогольні напої для реалізації на території України до 1 січня 2024 року можна буде зі спирту, що має статус українського товару відповідно до Митного кодексу.
Закон до 1 липня 2021 року вводить зобов’язання щодо збереження робочих місць у розмірі 70% від штату на підприємствах, що підлягають приватизації.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас