Україна продовжує бити рекорди з імпорту картоплі з Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна продовжує бити рекорди з імпорту картоплі з Росії

Аграрний ринок
1468
У листопаді 2019 року імпорт картоплі в Україну знову оновив черговий рекорд. Цього разу був встановлений новий рекорд листопадового імпорту картоплі. За один місяць в країну було ввезено 46 тисяч тонн картоплі – навіть більше, ніж у вересні. І хоча порівняно з жовтнем обсяги імпорту знизилися в два рази, вони перевищували обсяги імпорту за листопад 2018 року в 15 тисяч разів.
“Ситуація залишається плачевною: поки українська картопля псується в сховищах і дешевшає, російська картопля активно продається в мережах супермаркетів, на ринках, базарах і лотках. Не можна звинувачувати в цьому імпортерів – при більш ніж двократній різниці в ціні на продукцію, гріх не скористатися можливістю для заробітку”, – говорить керівник проекту “АПК-Інформ: овочі і фрукти” Олександр Хорєв.
Він також відзначає, що попит на продукцію на внутрішньому ринку залишається вкрай низьким. Це саме підтверджує і директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації Катерина Звєрєва. “Наші картоплярі скаржаться на те, що попит на їхню продукцію різко впав, а ціни стали знижуватися. Але зниження цін не призводить до активізації споживчого попиту, адже багато споживачів закупили картоплю про запас ще у вересні, коли ціни були на третину вищими, ніж зараз, і вони продовжують споживати цю картоплю.
Багатьом споживачам, особливо в невеликих містах і селищах, цієї картоплі може вистачити до весни. А от споживачі великих міст, швидше за все, почнуть більш активно цікавитися закупівлею картоплі вже в січні-лютому”, – говорить Катерина Звєрєва.
За оцінками аналітиків EastFruit, у жовтні-листопаді до половини всіх роздрібних продажів картоплі припадало на імпортну продукцію, ввезену переважно з Російської Федерації. Протягом першої половини сезону 2019/20 років (липень-листопад 2019) імпорт картоплі в Україну вже досяг 188,4 тисячі тонн, що в 700 разів більше, ніж за той же період попереднього сезону!
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас