Газпром: доходів від експорту більше не вистачає для субсидування "Газпрому" на російському ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром: доходів від експорту більше не вистачає для субсидування "Газпрому" на російському ринку

Енергетика
2520
Доходів від експорту природного газу більше не вистачає для субсидування роботи “Газпрому” на російському ринку, заявив на форумі “Газ Росії 2019” заступник начальника департаменту 817 “Газпрому” (економічної експертизи і ціноутворення) Віктор Яценко.
“Будьмо чесними один з одним і зізнаймося, що ось це “перехрещення”, коли ми за рахунок експорту підтримували внутрішній ринок, – такої ситуації, напевно, вже більше не буде. Ті ціни в $400-500, які ми колись бачили, – якесь покоління після нас, дай бог, побачить. Цієї подушки більше немає. Я думаю, що до керівництва міністерств і відомств це дійде через деякий час, вони це усвідомлять”, – зазначив Яценко в неділю.
За підрахунками “Інтерфаксу”, рівень експортного паритету (тобто нижчий експорт виявляється менш прибутковим, ніж поставки до відповідних крайніх західних регіонів Росії) для поставок по “Північному потоку” становить приблизно $125 за тисячу кубометрів (на виході на німецький берег), а при поставках через Україну – $146 (на вході в Словаччину). Минулого літа спотові ціни на газ в Європі опускалися значно нижче цих рівнів. Втім, в найбільш слабкий за цей рік третій квартал “Газпром” показав середню ціну експорту в далеке зарубіжжя на рівні $170 за тисячу кубометрів.
За словами Яценка, “відповідно до того, що зникає подушка, треба подивитися наші темпи (зростання цін і тарифів – ІФ). З 2014 по 2019 рік ціни на газ зросли на 20%”. “При цьому інфляція зросла на 57%, а ПВКК для “Газпрому” зріс на 60%. Як вам економіка процесу, яка складається? Вже не кажу, що з 2015 року не піднімалися тарифи на транспортування газу”, – додав він.
Коментуючи перспективи вирішення проблем російського ринку газу напередодні запуску з 2025 року єдиного ринку Євразійського економічного союзу (ЄАЕС), Яценко визнав: “Є таке відчуття, що всі проблеми, які у нас сидять усередині, ми в тому чи іншому вигляді перенесемо в загальний ринок газу”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас