В офшорах "засіло" $1,5 мільярда від експорту українського зерна - дослідження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В офшорах "засіло" $1,5 мільярда від експорту українського зерна - дослідження

Аграрний ринок
556
У 2015-2017 роках з України в офшорні зони ввели 1,5 мільярда доларів доходів від вітчизняного експорту пшениці і кукурудзи.
Про це свідчать результати міжнародного дослідження, яке заслухали депутати Європейського парламенту.
Зазначається, що дослідження проводила група фахівців на чолі з вченим у сфері міжнародного оподаткування та ціноутворення Томмасо Фацціо.
“Наші результати показують, що більша частина українського агроекспорту здійснюється через канали в низькоподаткових юрисдикціях (наприклад, Швейцарія, Нормандські острови Великобританії і Кіпр)”, – йдеться у висновках експертів.
За словами Томмасо Фацціо, існує ризик, що це робиться для уникнення сплати податків в Україні.
“Як все це працює? В основі цього: якщо українська компанія продає товар безпосередньо, скажімо, до Франції, то оподаткування буде вищим. Але якщо це відбуватиметься через країни – офшорні, напівофшорні зони, на кшталт Кіпру, то оподаткування буде нижчим. Таким чином вони знижують ціни, за якими вони продають ці товари в Україні, штучно занижують, для того щоб вони передалися юрисдикції з низьким оподаткуванням”, – пояснив він.
Експерти вважають, що проблема полягає в тому, що податкова звітність експортерів сільгосппродукції України не є загальнодоступною – тому досить складно визначити, скільки податків не сплачено в Україні.
“Наша оцінка зміни потенційного прибутку показує, що для експорту пшениці і кукурудзи, що становить близько 40% агроекспорту України, за період з 2015 по 2017 роки потенційно були переміщені близько 1,5 мільярда доларів”, – підкреслюється в дослідженні.
За матеріалами:
Українська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас