НБУ: неотримання траншу МВФ в 2019 році істотно не вплине на фінансову стабільність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: неотримання траншу МВФ в 2019 році істотно не вплине на фінансову стабільність

Казна та Політика
992
Якщо Україна не отримає транш Міжнародного валютного фонду до кінця 2019 року, то така ситуація не буде мати суттєвого впливу на фінансову стабільність країни.
У цьому запевнив заступник голови Національного банку України Олег Чурій в інтерв’ю UATV.
Зокрема, відповідно до закладених Нацбанком прогнозів, перший транш в рамках нової програми співпраці з МВФ повинен надійти вже в 2019 році.
“Не думаю, що буде короткостроковий вплив на стабільність. Я налаштований оптимістично, і думаю, що наша співпраця з МВФ буде продовжена”, — зазначив Чурій.
За його словами, головне для інвесторів і фінансової стабільності України те, щоб співпраця з МВФ тривала, а розмір траншів і дата їх зарахування начебто є другорядними факторами.
“Отримання грошей другочергове, воно збільшує наші резерви, але для нас зараз не принципово, отримаємо ми транш до кінця року чи на початку наступного”, – сказав заступник голови НБУ.
Він зазначив, що власники виведених з ринку банків, зокрема, Ігор Коломойський, намагаються зірвати співпрацю України з МВФ, адже фонд вимагає повернути виведені із збанкрутілих банків гроші.
Водночас від’їзд місії МВФ без результатів аналітики пов’язують з невирішеним питанням про націоналізацію Приватбанку. 19 грудня має відбутися слухання апеляції на рішення Окружного адмінсуду Києва, який визнав незаконною націоналізацію Приватбанку. За словами інвестиційного аналітика Тімоті Еша, у МВФ очікують рішення цього суду для ухвалення остаточного рішення про продовження співпраці з Україною.
Як відомо, в кінці роботи місії МВФ в Україні колишній власник Приватбанку Ігор Коломойський зробив заяву про те, що банк повернеться в його власність, і у МВФ про це знають. Водночас в уряді почали розробляти законопроект, який повинен заборонити колишнім власникам повертати виведений з ринку банк, зокрема, шляхом націоналізації.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас