Екс-міністр пояснив, як корупція та «смотрящі» збільшують ціну житла для українців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екс-міністр пояснив, як корупція та «смотрящі» збільшують ціну житла для українців

Нерухомість
1533
Українці масово переплачують за житло через корупцію і так званих «смотрящих» у будівельній сфері. Наприклад, у Києві покупці платять на 100-150 доларів/квадратний метр більше через тіньові схеми.
Про це заявив екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко.
«Корупційна складова безумовно впливає на ціну квадратного метра для кінцевих покупців. Залежно від міста, від категорії і місця забудови, мова йде про різні «тарифи». Думаю, що у Києві в деяких місцях корупційна складова доходить до 100-150 доларів за квадратний метр. Це дуже сильно впливає і на продажну ціну, і на прибуток інвестора», – пояснює Олексій Кучеренко.
За словами Кучеренка, бізнес нічого не може побудувати без «смотрящих», які відповідають за дозволи у будівництві. Він переконаний, що українська влада може знищити тіньові схеми і збір «данини» з будівельників, для цього потрібна злагоджена робота СБУ і прокуратури, але для цього з органів слід викорінити корупцію.
До того ж, на його думку, нечесні забудовники продовжують залишатися безкарними саме через інститут «смотрящих».
Головними в будівельно-корупційній піраміді називають братів Юрія та Олексія Горових. Про них знав і говорив екс-генпрокурор Юрій Луценко, однак вирішити ситуацію не вдалося. Усі надії експерт покладає на нового главу ГПУ і нову владу.
«В Україні склалася схема, яка нікого захистити не може, ні покупців житла, ні будівельників … Я упевнений, що девелопери дуже хотіли б працювати в білу, спокійно, прозоро, мати свою стійку маржу. І я не думаю, що девелопери дуже люблять того ж Столара (Вадима Столара, якого пов’язують з мером Києва Віталієм Кличком, – ред.), Горових, ще когось із цих «регуляторів», вони давно хотіли б це ярмо скинути. Але їм нав’язують це ярмо, і по-іншому не виходить – вони змушені грати за загальними правилами. І я не бачу поки реальних змін в створенні прозорих правил на цьому ринку», – констатував екс-міністр.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас