Україна може жити без грошей МВФ після 2023 року - німецькі експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може жити без грошей МВФ після 2023 року - німецькі експерти

Казна та Політика
835
Німецькі експерти вважають за можливе для України відмовитися від траншів МВФ після 2023 року.
Про це в коментарі Укрінформу заявив заступник керівника Німецької консультативної групи в Україні Роберт Кірхнер.
«Думаю, це можливо», – заявив Кірхнер у відповідь на запитання, чи поділяє він оптимізм міністра фінансів України Оксани Маркарової щодо шансів відмовитися від траншів МВФ після 2023 року.
Кірхнер звернув увагу на те, що за останні роки програми МВФ в Україні ставали все меншими за обсягами. На його думку, це пояснюється тим, що зараз уже немає таких «провалів», як ще 5 років тому. Коли МВФ прийшов до України, в державі була дуже нестабільна макроекономічна ситуація, але поступово ця ситуація покращилася, наголосив експерт.
Проте в даний момент Україна все ще потребує допомоги. «Я думаю, що все ще потрібна програма на приблизно 3 роки, але потім Україна зможе стояти на власних ногах, і це також є ідеєю програми МВФ», – сказав Кірхнер. Він вважає, що є підстави для оптимізму, якщо нинішній «реформаторський драйв» буде продовжено.
Щодо шансів підписання угоди для нової програми МВФ, то експерт оцінює їх як «хороші». Водночас він указує й на ризики.
«Потребує прояснення ситуація навколо «ПриватБанку». Це насправді, є головним питанням. Є й інші ризики, але вони не такі значні, як цей», – зазначив Кірхнер.
За його словами, це дуже важливо з точки зору встановлення верховенства закону, для комбінації реформ банківського сектору, які є одним з успішних факторів розвитку країни за останні пару років, але також для платників податків, які віддали чимало грошей за націоналізацію цього банку.
Кірхнер також відзначив той позитивний, за його оцінкою, факт, що Верховна Рада прийняла «дуже розсудливий бюджет», який коригується з вимогами МВФ.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас