ЄЦБ забрав ліцензію у Meinl Bank через відмивання грошей з України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ забрав ліцензію у Meinl Bank через відмивання грошей з України

Кримінал
762
Європейський центробанк відкликав ліцензію австрійського приватного банку Anglo Austrian AAB Bank AG (раніше Meinl Bank AG), через який виводили в офшори сотні мільйонів доларів з проблемних українських банків.
Про це повідомляється на сайті Управління фінансових ринків Австрії (FMA).
«Європейський центробанк відкликав ліцензію щодо здійснення банківської діяльності в Anglo Austrian AAB Bank AG (раніше Meinl Bank AG) у своєму рішенні від 14 листопада», – йдеться у заяві FMA.
Зазначається, що рішення набуло чинності одразу після його публікації.
Також повідомляється, що нагляд щодо Anglo Austrian AAB Bank AG як менш значимого банку належить до сфери компетенції FMA.
«Однак ЄЦБ несе відповідальність за відкликання всіх ліцензій у єврозоні, в тому числі і для менш значимих банків», – зазначається в заяві.
При цьому Anglo Austrian AAB Bank AG ще має можливість оскаржити рішення ЄЦБ.
Нагадаємо, що у лютому 2019 року стало відомо, що антикорупційна прокуратура Австрії розслідує кримінальну справу за підозрою у відмиванні коштів через Meinl Bank з 2016 року.
Слідство ведеться проти 30 фізичних осіб і одного об’єднання. Імена підозрюваних у відомстві не назвали, однак відомо, що серед них є громадяни України.
У кримінальному провадженні йшлося про зникнення грошей з кореспондентських рахунків українських банків в Австрії. За даними Фонду гарантування вкладів, з кореспондентських рахунків в Meinl Bank було незаконно виведено $385 млн і 75 мільйонів євро.
Ці гроші були скеровані за вказівкою власників чи топ-менеджменту банків-банкрутів в офшори у 2014-2015 роках – як правило, останньої миті перед введенням у проблемні банки тимчасової адміністрації.
Зокрема, через Meinl Bank вивели $38 млн з Південкомбанку, $40 млн – з Терра Банку, $39,5 млн – з ВіЕйБі Банку, 62 млн євро – з «Міського комерційного банку» і $44 млн – з банку «Київська Русь».
У Фонді гарантування також повідомили, що протягом 2014-2015 років за допомогою такої схеми з українських банків було виведено загалом $846 млн і 75 млн євро. До списання грошей у такий спосіб напередодні введення тимчасової адміністрації вдалися власники 14 українських банків.
16 листопада СБУ та Генпрокуратура скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишніх голови правління та фінансового директора ПАТ «КБ «Південкомбанк» за фактом розтрати $38 млн.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас