Інженери створили голограму, яку можна відчути на дотик (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інженери створили голограму, яку можна відчути на дотик (відео)

Технології&Авто
445
Дослідники з Сассекського університету (Німеччина) знайшли спосіб створити голограми, які можна не тільки бачити, а й чути і навіть відчути на дотик.
Про це свідчить опублікована стаття про пристрій “Мультимодальний дисплей акустичних пасток” (MATD) в журналі Nature.
Пристрій працює за допомогою ультразвукових хвиль, утримуючи і переміщуючи полістиролову кульку шириною два міліметри по повітрю. Кулька промальовує форму об’єкта в трьох вимірах, а світлодіоди спалахують червоним, зеленим і синім світлом.
Оскільки кулька рухається швидко, людське око бачить тільки готову форму – переконливу ілюзію, яка не відрізняється від швидкої серії кадрів, що схоже на рухоме зображення.
“Наша нова технологія черпає натхнення зі старих телевізорів, які так швидко сканує один кольоровий промінь уздовж екрана, що мозок реєструє його як одне зображення”, – сказав дослідник Рюдзі Хіраяма в прес-релізі.
“Наш прототип робить те ж саме, використовуючи кольорові частинки, які можуть переміщатися так швидко в будь-якому місці 3D простору, що неозброєне око бачить об’ємне зображення в повітрі”, – додав він.
Використання ультразвукових хвиль дозволяє пристрою виробляти шуми, а також створювати фізичні відчуття при дотику до кульки.
“Навіть якщо людина не чує ультразвук, він все одно є механічною хвилею і несе енергію в повітрі, – йдеться в прес-релізі дослідника Дієго Мартінеса Плазенсії. – Наш прототип направляє і фокусує цю енергію, яка потім може стимулювати ваші вуха до прослуховування звуку або стимулювати вашу шкіру до фізичних відчуттів”.
Дослідники припускають, що в майбутніх версіях пристрою будуть використовуватися кілька кульок для створення ще більш докладних голограм. І, можливо, ще більш захоплюючим, ніж сам прототип, є той факт, що на відміну від багатьох передових технологій, цей прототип може не викликати особливих труднощів при переході до ринку споживання.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас