Євросоюз і ЄБРР виділяють гранти для розвитку малого і середнього бізнесу в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз і ЄБРР виділяють гранти для розвитку малого і середнього бізнесу в Україні

Казна та Політика
420
Представники малого і середнього бізнесу (МСБ) можуть отримати гранти для розвитку від Європейського Союзу в рамках ініціативи EU4Business, яку в Україні частково імплементує Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР).
Відповідні програми для українських підприємців презентував представник ЄБРР Тимур Халілов на інвестиційному форумі RE:think. Invest in Ukraine в Маріуполі.
Як розповів Т. Халілов, суть програм полягає в тому, що ЄБРР допомагає вже існуючому бізнесу проаналізувати свою діяльність, і там, де можна, її поліпшити. На поліпшення свого бізнесу підприємці можуть отримати грант у розмірі від 75 до 90% від вартості проекту, залежно від того, хто виступить консультантом компанії.
«Для роботи над проектом ми залучаємо консультанта, який допоможе трансформувати бізнес. Це може бути український консультант або міжнародний експерт-практик, який має підтверджений досвід не менше ніж 15 років роботи на аналогічному ринку. В проектах, де консультант – представник зарубіжної компанії, сума грантових виплат досягає 90%», – пояснив принцип виділення коштів Т. Халілов.
Також він повідомив, що ЄБРР пропонує кредитування для українського бізнесу. За словами аналітика, завдяки грантовій підтримці ЄББР малому і середньому бізнесу на консалтингові проекти з 2010 вже реалізовано понад 1000 проектів.
Як приклад він навів мережу магазинів М Play. До початку роботи з ЄБРР вона мала іншу назву і працювала по всій країні. Однак консультанти порадили мережі провести повний ребрендинг, компанія змінила назву, зовнішній вигляд і модель позиціонування. Також для неї була розроблена нова стратегія розвитку.
«Як результат, за рік після завершення проекту компанія на 17% збільшила оборот і на 14% – кількість персоналу. Це досить великі відсотки як для компанії, яка не є стартапом. Такому поштовху у розвитку сприяло саме залучення коректних інструментів для роботи”, – зазначив Т. Халілов.
В цілому, за даними ЄБРР, 65% українських компаній відзначили зростання обороту в середньому на 80%. Також вони сформували понад 6,5 тис. нових робочих місць і залучили понад 81 млн євро зовнішніх інвестицій.
Нагадаємо, в 2016 році між ЄС і ЄБРР було підписано Угоду, в рамках якої було виділено 40 млн євро на консультаційну, навчальну, інформаційну та іншу підтримку малого та середнього бізнесу. Цього року в ЄБРР запланували і вже реалізують 160 консалтингових проектів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас