Парламент схвалив закон про фінмоніторинг у першому читанні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент схвалив закон про фінмоніторинг у першому читанні

Казна та Політика
2415
Парламентарі ухвалили в першому читанні законопроект №2179 “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення”.
Рішення підтримали 278 народних депутатів.
Що це дасть – можливість вдосконалити організацію первинного та державного фінансового моніторингу і підвищити ефективність формування та реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму.
Що передбачається законопроектом:
  • підняття планки здійснення моніторингу зі 150 тис. грн до 400 тис. грн і підвищення відповідальності за порушення.
  • зосередження уваги учасників системи фінансового моніторингу на найвищих ризиках, загрозах та вразливостях. Зокрема, вібудеться перехід до застосування суб’єктами первинного фінансового моніторингу ризик-орієнтованого підходу та відповідно до кейсового звітування про підозрілі операції своїх клієнтів;

Карти для тих, хто багато витрачає

  • дозвіл на використання результатів належної перевірки, здійсненої іншим суб’єктом первинного фінмоніторингу;
  • створення прозорого інструменту притягнення до відповідальності за порушення;
  • визначення штрафу за масштабні та системні порушення. Максимальний штраф для банків та фінансових установ складатиме 10 млн неоподатковуваних мінімумів доходів громадян саме за системні порушення, а не поодинокі зловживання (для інших осіб – до 1 млн неоподатковуваних мінімумів). Санкції будуть застосовуватися регуляторами, що проводять перевірки (НБУ, НКЦПФР та ін.), з обов’язковим врахуванням обставин вчиненого порушення та фінансового стану суб’єкта.
  • скорочення затрат банків та фінансових установ на звітування про фінансові операції завдяки можливості автоматизації процесу надання інформації та зменшення періодичності інформування
    h2. Довідка Finance.ua:
  • 31 жовтня Рада схвалила закон про відповідальність за незаконне збагачення. Закон передбачає: запровадження механізму цивільної конфіскації корупційних активів, повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас