Зростання кредитування: до чого готуватися бізнесу і населенню? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання кредитування: до чого готуватися бізнесу і населенню?

Кредит&Депозит
128
Олександр Ніколенко, керівник ТАС24 Бізнес, першого онлайн-банку для малого та середнього бізнесу
Стабільний тренд зниження облікової ставки НБУ і черговий етап в 15,5% з 25/10/2019 свідчить про стабілізацію курсу гривні і робить кредитний ресурс дешевшим для банків. Відповідно, можна очікувати загального зниження процентних ставок за кредитами. Більш того, представники НБУ неодноразово заявляли і про подальші плани зниження облікової ставки.
Планується, що з кінця 2019 всі банки будуть зобов’язані використовувати дані Кредитного реєстру НБУ для оцінки кредитних ризиків. Використання банками повної інформації про позичальників повинно позитивно позначитися на розвитку кредитування сумлінних позичальників і призвести до збільшення сум, які можуть бути видані позичальникам з позитивною кредитною історією.
Заплановане в проекті держбюджету на 2020 збільшення мінімальної зарплати на 550 грн і зниження споживчої інфляції до 7,5% річних до жовтня 2019 (при цьому НБУ очікує, що за підсумками року інфляція становитиме 6,3% річних) може призвести до невеликого, але все ж таки підвищення купівельної спроможності населення та поліпшення індексу споживчих настроїв. Зростання споживчого попиту, в свою чергу, позитивно вплине на фінансовий стан бізнесу і дозволить одним приватним компаніям і підприємцям отримувати більші суми кредитів, а іншим вперше відкриє доступ до банківських кредитів.
Очікуване пожвавлення ринку кредитування стосуватиметься всіх сегментів клієнтів – і бізнес, і роздріб.
У кожного банку своя стратегія і пріоритети розвитку. ТАС24 Бізнес, перший онлайн-банк для малого і середнього бізнесу, буде продовжувати активно розвивати кредитування нашого сегменту ринку, і в першу чергу, за рахунок беззаставних кредитів. Ми – зовсім молодий банк, але вже видали понад 400 мільйонів гривень простих беззаставних кредитів для бізнесу. Секрет успіху простий – наші кредити видаються в 100%-му онлайн-форматі з дуже швидкою процедурою (ухвалюємо рішення про видачу за 24 години) та з мінімальним пакетом документів.
На критерії оцінки позичальників значний вплив матиме використання даних Кредитного реєстру НБУ.
Розвиток кредитування – це не тільки питання рівня ставок, це також питання доступності, швидкості й зручності отримання та повернення кредиту. І в цьому напрямку ринок буде продовжувати рухатися в бік розвитку онлайн-формату роботи з бізнесом. На сьогоднішній день близько половини приватних підприємців у нашій країні працюють в дрібних містах і селах, де дуже обмежений вибір відділень банків або їх немає взагалі. І тільки відкриття рахунку і здійснення всіх операцій онлайн можуть зробити доступним якісний банківський сервіс і кредитування для бізнесу в будь-якому, найвіддаленішому куточку країни. Всі банки це розуміють, і багато хто вже починає рухатися в цьому напрямку. Наш ТАС24 Бізнес спочатку був створений як 100% онлайн-банк, тому для наших клієнтів немає географічних обмежень, а всі необхідні документи і картку до рахунку наші мобільні банкіри доставляють навіть туди, де немає доріг.
Джерело: maanimo.com
За матеріалами:
Таскомбанк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас