В Одесі заарештували творця підступних вірусів для віддаленого доступу до чужих комп'ютерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Одесі заарештували творця підступних вірусів для віддаленого доступу до чужих комп'ютерів

Кримінал
464
Малиновський районний суд Одеси сьогодні заарештував зловмисника, який створював вірусні програми для втручання в роботу чужих комп’ютерів.
До райсуду надійшло клопотання про обрання запобіжного заходу місцевому жителю, який підозрюється в поширенні шкідливих програмних засобів, призначених для несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів) (ч. 1 ст. 361-1 Кримінального кодексу України).
За версією слідства, чоловік з листопада 2018 року по кінець червня 2019 року, згенерувавши клієнтську частину шкідливого програмного забезпечення, поширив недостовірну інформацію про те, що файл нібито є програмним забезпеченням для операційної системи Windows. Зокрема, нібито для оновлення операційної системи Windows і її драйверів. Робив це зловмисник з метою отримання віддаленого доступу до чужих комп’ютерів.
«Сторона звинувачення звернулася з клопотанням про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, яке задоволено», – заявили в суді. Як повідомили в регіональному главку Нацполіції, протиправну діяльність 27-річного чоловіка викрили працівники Причорноморського управління кіберполіції та Малиновського відділу поліції Одеси під процесуальним керівництвом Одеської місцевої прокуратури №2. Встановлено, що програмне забезпечення одесит створив за допомогою спеціального клієнт-серверного додатку.
Під виглядом продукту для операційної системи шкідливий файл поширювався через Інтернет. «Завантаживши його, користувачі відкривали зловмиснику можливість віддаленого доступу до своїх комп’ютерів. Таким чином, з’являвся доступ до веб-камери і мікрофона ураженого комп’ютера, можливість ведення логування введення з клавіатури і подальшої передачі його на віддалений сервер», – повідомили в главку.
Крім того, шкідлива програма дозволяла викрадати логіни і паролі, збережені в веб-браузерах, здійснювати DDoS-атаки тощо. В ході санкціонованого обшуку за місцем проживання чоловіка поліцейські вилучили комп’ютерне обладнання та інші речові докази протиправної діяльності. В результаті огляду жорсткого диска з’ясувалося, що для подальшого поширення і використання підозрюваний створював і інші шкідливі програмні забезпечення, призначені для несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерів. Зараз фігуранту повідомлено про підозру у створенні програм, призначених для несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерів (ст. 361-1 Кримінального кодексу України).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас