Електронні трудові книжки: Дубілет назвав основні деталі реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електронні трудові книжки: Дубілет назвав основні деталі реформи

Казна та Політика
1469
У Кабміні запускають у роботу законопроект і акти уряду, які скасують обов’язковість трудових книжок. Замість паперових книжок вся інформація буде зберігатися тільки в електронному вигляді.
Про це написав Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет на своїй сторінці в Facebook.
“Сьогодні ми запускаємо в роботу законопроект і акти уряду, які скасують обов’язковість трудових книжок”, – написав Дубілет.
Ключові тези реформи:
  • При наймі на роботу трудову книжку подавати не потрібно. За словами міністра, в електронних реєстрах держави дані про трудовий стаж всіх українців з 2000 року є і так. Для розрахунку пенсій або інших соціальних виплат вже використовуються саме ці данні.
  • Свій трудовий стаж можна перевірити в інтернеті. Цей документ можна буде надати роботодавцю, якщо тому важливо перевірити стаж претендента з офіційних реєстрів. Щоб отримати цей документ, громадянину потрібно буде зробити кілька кліків і скористатися ЕЦП. “Також, сподіваюся, ми встигнемо прикрутити туди і BankID”, – додав Дубілет. Роботодавці зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, який буде автоматично накладатися на ці документи.
  • Якщо є трудовий стаж до 2000 року, то буде можливість занести цю інформацію в електронний реєстр – самостійно або через роботодавця.
“Якщо хтось все ж таки захоче “колекціонувати” інформацію про свій стаж у трудових книжках, забороняти ми це, звичайно, не можемо. Можна так само просити свого роботодавця робити в ній записи і ставити штампи. Але ані ви, ані роботодавець це тепер не зобов’язані робити”, – прокоментував він.
Якщо закон і відповідні постанови ухвалять, влада сподівається технічно запустити нововведення вже в 2019 році.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас