Найбільші фінансові компанії України створили онлайн-петицію проти Закону про РРО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільші фінансові компанії України створили онлайн-петицію проти Закону про РРО

Фондовий ринок
1139
На сайті онлайн-звернень до президента України з’явилася петиція з проханням ветувати Закон №1053-1, що стосується впровадження РРО (реєстраторів розрахункових операцій) і № 1073 – введення «кешбеку». Звернення опубліковане від імені Української Асоціації платіжних систем – профільного об’єднання найбільших фінансових компаній України. Петиція доступна за цим посиланням.
У чому суть петиції?
У проханні ветувати два прийняті Закони:
  • Закон №1053-1 про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг».
  • Закон № 1073 від 29.08.2019 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг».
Ці Закони складені без належної експертизи, в них не враховуються особливості українського ринку. Також вони відкривають можливість додаткового тиску і рейдерства, жертвою якого стане вітчизняний транзакційний бізнес.
Головні проблеми закону про РРО
Свій розлогий коментар виданню з цього приводу давала глава ФК «Леогеймінг Пей» Алена Дегрик (Шевцова). Публікуємо головне з нього.
У чинному законодавстві відсутні норми використання реєстраторів розрахункових операцій в банках.
При цьому як банки, так і небанківські фінансові установи (НФУ), які здійснюють діяльність з прийому готівки для подальшого її переказу, підзвітні та підконтрольні єдиному регулятору – Національному банку України. Фінкомпанії, як і банки, подають регулятору відповідну статистичну звітність, що містить перелік усіх операцій з переказу коштів, в тому числі, ініційованих за допомогою ПТКС.
Жоден програмний РРО не введено в промислову експлуатацію і не внесено до реєстру дозволених до використання.
Державна податкова служба ще не визначила техвимоги до форматів даних, в яких такий програмний РРО повинен передавати інформацію на сервер контролюючого органу.
Неадекватні терміни впровадження
Терміни цього закону залишають для бізнесу дедлайн в 3 місяці на розробку і впровадження програмного РРО. Якщо навіть зараз бізнес згрупує і розробить якісь аналоги, відсутні гарантії того, що такі рішення будуть внесені до реєстру РРО в стислі терміни і їх можна буде використовувати.
Що далі?
З усією очевидністю, новий Закон абсолютно нелояльний і загрожує цілій галузі української економіки. Саме тому звернення підписали провідні фінансові компанії України і пропонують всім небайдужим громадянам підтримати петицію.
За матеріалами:
ua.news
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас