Як змінилася ціна на рослинні продукти за рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як змінилася ціна на рослинні продукти за рік

Аграрний ринок
827
У вересні зазвичай знижуються ціни на овочі та фрукти завдяки збору урожаю. Але цього року через спекотне літо аграрії зібрали набагато менше продуктів рослинного походження, що й призвело до зростання цін.
Найгірша ситуація із картоплею та плодовими культурами. За даними Держстату, ціна на картоплю підстрибнула майже вдвічі (на 98,7%), тому що врожай цього року менший на 8,3%. У магазинах овоч подорожчав, і його вартість стартує від 20 грн за 1 кг.
Не краща ситуація із яблуками, персиками та іншими плодовими культурами, які навесні під час цвітіння були «опалені» приморозками. Вже зараз ціни на яблука підстрибнули на 23,1% порівняно із минулим роком, і найдешевші яблука можна знайти за ціною від 17 грн за 1 кг.
Аналогічна ситуація із іншими овочами з борщового набору: цибуля подорожчала на 23,5%, капуста – на 14,8%, буряк – на 13,5%.
Як змінилася ціна на рослинні продукти за рік
Подешевшала тільки морква, ціна якої впала майже на 40%, оскільки неврожай на цей овоч був саме минулого року, а у цьому сезоні вродило непогано.
Дорожчатиме й хліб, особливо житній, тому що озиме жито вродило на 15% менше, ніж торік, і вже зараз хліб та батони подорожчали на 22,5%. Щоправда, на рівні із житнім чомусь дорожчає й пшеничний хліб, хоча з врожаєм пшениці цього року все нормально – зерна зібрали на 15% більше, ніж минулого, доволі врожайного року.
Серед круп рекордсменом із подорожчання стало пшоно, яке у вересні вже коштувало понад 35 грн за кг і додало у вартості 78,2%. Інші крупи подорожчали в середньому на 13-15%. Подешевшала тільки гречка, але не суттєво (на 3,4%).
За матеріалами:
Слово і Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас