Які кроки допоможуть перетворити Україну в смарт-країну - думки експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які кроки допоможуть перетворити Україну в смарт-країну - думки експертів

Фінтех і Картки
733
«Смарт країна — це країна де людині зручно жити, де її можливості реалізовані ефективно в один дотик. Вона знає, де та що знайти, зазначила сьогодні на Visa Cashless Форумі Віра Платонова, старший віцепрезидент та директор регіонального розвитку підрозділу компанії Visa в країнах СНД та Південно-Східної Європи.
За її словами, з 10 операцій, які проходять через каси в Україні, 8 здійснюються безготівково. Але якщо дивитися на суму грошей, то безготівковими розрахунками оплачується лише 20-30%, 70% – це оплата готівкою.
«Наше завдання зараз спільно з державою та банківським сектором знайти рішення, як збільшити кількість грошової маси, що проходить через безготівкові пристрою. Тут є два сегменти населення: великі міста, де користування карткою — це частина життя, і другий сегмент — люди, які живуть в регіонах. Там необхідно розвивати інфраструктуру, рухатися до того, щоб магазини брали картки, і навчати населення», – зазначає Віра Платонова.
За словами Сергія Верланова, голови державної податкової служби України, смарт-країна — це коли громадяни та бізнес мають забути дорогу до податкової служби.
«Ми хочемо, щоб це відійшло у минуле. В державної податкової служби є щоденно 5 млн користувачів. Ми є найбільшою фінтех-установою в державі. Бажаємо розвивати свої сервіси з точки зору прозорості, законності та без корупційності. Законопроєкт про внесення змін в регулювання реєстраторів розрахункових операцій, який дозволяє користуватись програмними РРО, – вже конкретний прорив», – додав Варланов.
Ольга Горбоновська, партнер EY Україна, вважає, що у цифровій країні уряд має використовувати новітні технології, щоб і громадянам забезпечити доступ до технологій.
“Потрібно зменшити різницю між селом та містом, ці два сегменти необхідно наблизити один до одного”, – зазначає Горбоновська.
На думку Андрія Пишного, голови правління АТ “Ощадбанк”, за останні 5 років банкінг став драйвером процесу діджиталізації української економіки.
«Розумна країна — це країна, яка забезпечує потреби громадян. Сьогодні інтернет — це життєва потреба. Стратегія розвитку розумної країни повинна передбачати підтримку усіх базових потреб. Країні потрібно охоплювати і смарт-законодавство, і смарт-банкінг, і смарт-податкову фіскальну систему, і смарт-митницю. Важливий також розвиток людського капіталу», – уточнив Пишний.
Він додав, що смарт-країна має формуватися внаслідок локальних та галузевих чітко визначених стратегій.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас