Реальне поліпшення рівня життя в Україні почнеться при зростанні на 11% ВВП на рік - Устенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реальне поліпшення рівня життя в Україні почнеться при зростанні на 11% ВВП на рік - Устенко

Казна та Політика
1478
Реальне збільшення рівня життя в Україні почнеться при економічному зростанні в понад 11% ВВП на рік.
Про це заявив радник Президента України Олег Устенко під час Форуму національної бізнес-коаліції в Києві.
“Ми повинні показати зростання в 5% ВВП — для того, щоби ефективно боротися з бідністю, 4% — для того, щоби продовжувати обслуговувати наші внутрішні борги і зовнішні, і ще близько 2% — для того, щоби постачати сектор безпеки і оборони. Йдеться про величину, що перевищує 10% ВВП на рік. Це колосальна і амбітна цифра, і не так багато країн, які могли б показати подібне зростання”, — зазначив Устенко.
За його словами, країна може ефективно боротися з бідністю, якщо її економіка показує зростання від 5%. При цьому варто врахувати величезне боргове навантаження на економіку країни, оскільки, незважаючи на “непогану” ситуацію з українським боргом (він не перевищує 60% до ВВП), Україна платить за обслуговування своїх боргів колосальні кошти (понад 4% ВВП).
Крім того, Україна виділяє в два рази більше на сектор оборони (щодо ВВП), навіть у порівнянні з країнами-учасницями НАТО.
При цьому економіст додав, що монетарні канали стимулювання економіки для України закриті, фіскальні ж методи стимулювання також відсутні, тоді як уряд може використовувати лише канал стимулювання бізнес-клімату для приходу інвестицій.
На думку Устенка, стимулювати бізнес-клімат в країні можна за рахунок зниження рівня корупції (за різними оцінками, становить близько 10 млрд доларів), боротьби з контрабандою (5-10 млрд доларів), за рахунок зрушень в рейтингу Doing Business.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас