Як вплине каліфорнійський закон про захист даних споживачів на український IT-бізнес - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як вплине каліфорнійський закон про захист даних споживачів на український IT-бізнес - експерти

Фондовий ринок
1189
Каліфорнійський закон про захист даних споживачів, прийнятий в 2018 році (англ. The California Consumer Privacy Act 2018/CCPA 2018 – ред.) поки ще не набрав чинності, але вже можна зробити кілька висновків про те, наскільки великий його вплив (або є чи він взагалі) на IT-бізнес і як це торкнеться українців.
Як розповів Finance.ua Олег Дерлюк, керуючий Партнер Stron, каліфорнійський закон було прийнято слідом за європейським загальним регламентом щодо захисту даних (англ. General Data Protection Regulation – ред.), і є результатом зростаючого впливу європейського регламенту на IT-бізнес у всьому світі. Зміщення державних пріоритетів і підвищення їх готовності захищати особисте життя.
З його слів, не багатьом IT-компаніям з українським корінням доведеться зіткнутися з вимогами закону в Каліфорнії, позаяк він передбачає вимоги тільки до компаній, які отримують річний дохід від 25 млн доларів США на каліфорнійському ринку, або ж компаніям з меншим доходом, але які зберігають дані понад 50 000 осіб.
«Хочу відразу відзначити відмінності з європейським регламентом, який зачіпає діяльність як компаній-замовників з ЄС, іменованих в регламенті «контролерами», так і підрядників з будь-якої країни, яких називають «обробниками» персональних даних, згідно з регламентом. Каліфорнійський же закон стосується лише компаній, розташованих безпосередньо в штаті, як наприклад, Google і Facebook. Тому, можна очікувати, що найближчим часом подібні закони з’являться і в інших штатах з більшими списками суб’єктів, що потрапляють під дію таких законів», – коментує Дерлюк.
Тарас Швець, юрист Stron, зазначає: «Важливо враховувати, що каліфорнійський закон передбачає можливість споживачів відмовитися від збору особистої інформації, на відміну від європейського регламенту, що передбачає отримання згоди до збору інформації».
На думку Швеця, це може послужити причиною багатьох скарг на компанії, що виконують обробку і використовують персональні дані, бо кожен інтернет-користувач у Каліфорнії має право зробити запит про те, як була використана їхня інформація і навіть, теоретично, подати на компанію в суд.
У випадку з каліфорнійським законом, компанії не зможуть захиститися від подібних скарг, уклавши договір про використання інформації або навіть включивши data processing clause в договір. Тому, резюмують експерти Stron, це можна розцінювати як додаткову перешкоду і умову, на яку IT-компаніям варто звертати увагу в першу чергу.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас