Запуск ринку землі ще більше зміцнить гривню — банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запуск ринку землі ще більше зміцнить гривню — банкіри

Валюта
5714
Вільний продаж земель сільськогосподарського призначення може привести до припливу іноземної валюти в Україну.
Про це заявила начальник управління казначейства Банку Форвард Наталя Шишацька під час круглого столу «Що відбудеться з гривнею до кінця року», організованого «Фінансовим клубом».
«Якщо новий парламент почне активно проводити судову реформу, реформу силових структур, відкриє ринок землі, ми зможемо цей тренд продовжити. І зайдуть вже прямі інвестори, які зможуть інвестувати безпосередньо в економіку. І це в довгостроковій перспективі добре як для розвитку економіки, так і зміцнення гривні», – каже Шишацька.
Ймовірність такого сценарію поки висока. «Зараз унікальний шанс. Ми бачимо настрої інвесторів, ми бачимо, що політичний сезон у нас минув. Очікування інвесторів від нової влади позитивні, якщо зараз будуть зроблені радикальні кроки в бік реформування, той самий ринок землі, або ті ж закони у фінансовій сфері. Якщо буде подано чіткий сигнал, що ті ризики, які можуть впливати на курс гривні восени, ми зможемо мінімізувати, то наступний рік буде роком відчутного зростання», – вважає голова правління Піреус Банку Сергій Наумов.
Нагадаємо, в Україні з 2002 року діє мораторій на продаж землі сільгосппризначення. У грудні 2018-го Верховна Рада продовжила мораторій на рік. На початку серпня Президент Володимир Зеленський пообіцяв провести у 2019 році земельну реформу, що дозволить відкрити ринок землі у 2020-му.
У разі вільного продажу землі можливе істотне зміцнення курсу гривні. «Є варіант ревальвації до 20 грн/$, наприклад, за умови швидкого відкриття ринку землі за гривню, а це абсолютно недооцінений зараз ринок. Якщо можна буде купувати її тільки за гривню, то весь відкладений попит прийде, і буде мінятися валюта на гривню. Тоді НБУ доведеться серйозно боротися з ревальвацією», – говорить президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас