ВВП-варранти України подорожчали до нового історичного максимуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВВП-варранти України подорожчали до нового історичного максимуму

Фондовий ринок
641
Котирування ВВП-варантів (VRI) України, випущених в ході реструктуризації українського боргу в 2015 році, підскочили на 4,6% на новинах про плани нового уряду досягти 40% зростання ВВП за п’ять років, і досягли нового історичного максимуму – 92,43% номіналу.
Про це повідомили агентству “Інтерфакс-Україна” учасники ринку.
Президент Володимир Зеленський і новий прем’єр Олексій Гончарук детально розповіли про свої перші кроки в понеділок, 2 вересня, що включають запуск в 2020 році земельної реформи і великої приватизації і націлені на прискорення зростання ВВП до 5% в 2020 році і по 7% в наступні роки. Однак цей день в США був вихідним, тому основне зростання припало на вівторок, пояснили співрозмовники агентства.
Керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій зазначив, що за умови таких темпів зростання Україна в 2022-2026 роках повинна буде заплатити за ВВП-варрантами, випущеним за номіналом на $3,24 млрд, сумарно близько $9 млрд.
“Якщо уряд серйозно бачить перспективи такого зростання, то йому треба якнайшвидше йти в гості до іноземних інвесторів, які тримають наші ВВП-варанти, і пропонувати обмін на інші цінні папери (наприклад, на єврооблігації з фіксованою ставкою купона і тривалим терміном погашення)”, – написав Паращій на своїй сторінці в Facebook, відзначивши водночас, що поточні котирування цих паперів поки що свідчать, що інвестори не вірять, що будуть досягнуті такі високі темпи зростання.
Під час свого затвердження в парламенті 29 серпня Гончарука вже запитували про можливість такої реструктуризації.
“З усіма, з ким можна говорити про реструктуризацію, потрібно говорити. Але позитивний результат такої розмови можливий, якщо тобі будуть вірити. Тому побудова довіри до країни є пріоритетним першочерговим завданням”, – сказав тоді ще майбутній прем’єр. Після призначення він повторив, що знайомий з чинною затвердженою стратегією боргової політики, з якою працював минулий уряд.
“У ній є певні недоліки. У нас є ідеї, як це вдосконалити”, – заявив Гончарук.
Крім ВВП-варантів, 3 вересня також знову суттєво зросли і котирування українських єврооблігацій, зокрема, за паперами з погашенням в 2026-2032 роках зростання склало від 1% до 1,3%, з погашенням у 2022-2025 роках – від 0,35% до 0,75%.
У результаті прибутковість найдовших паперів з погашенням в 2032 році опустилася нижче 7% – до 6,84% річних, а паперів з погашенням в 2024 році – нижче 6%, до 5,85% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас