Курс долара в бюджеті: експерти пояснили, що не так з плануванням кошторису — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс долара в бюджеті: експерти пояснили, що не так з плануванням кошторису

Валюта
4817
Зміцнення гривні на 9% з початку року, яке не прогнозували в бюджеті-2019, призвело до невиконання плану доходів головного кошторису країни. За оцінкою Рахункової палати, бюджет недоотримав 9,2 млрд гривень доходів.
Експерти вважають: курсом маніпулюють для досягнення тих чи інших цілей.
“Коли ми говоримо, який курс закладати в бюджет на наступний рік, ми повинні розуміти, що існує два підходи. На жаль, в Україні другий підхід. Коли формується бюджет, рахують, скільки коштів ми можемо отримати від дохідних статей, і починають потім грати показником інфляції, а інфляція таргетована, потім почнемо грати показником курсу, і ці ігри вже відривали обидва показники, особливо курсу від реальності. Тому потрібен перший підхід”, – зазначив Ярослав Жаліло, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень.
На думку експертів, важливо при складанні проекту кошторису розраховувати реалістичний курс валют в Україні.
“Курс потрібно закладати реалістичним. Питання в тому, що не закладали його таким спеціально, щоб розширити видаткову частину бюджету. Ми знаємо, що в Раді є спроби збільшити витрати, багато зацікавлених сторін. І якщо курс більший, ніж всі очікували, можливо, пов’язано з тим, що просто намагалися штучним шляхом роздути бюджет”, – сказав Сергій Фурса, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital.
Щоб домогтися реалістичного прогнозу, на його думку, необхідна хороша координація між різними органами влади.
“Повинна бути координація Мінекономіки і Мінфіну. Нацбанк не прогнозує курс, принаймні офіційно. Вони повинні провести неофіційні консультації з Нацбанком, і очікування НБУ і закласти в бюджет”, – сказав Фурса.
“Ми не говоримо, який курс потрібно закладати, ми повинні спрогнозувати, який курс буде і виходячи з цього розраховувати реальну можливість наповнити дохідну частину бюджету. І не грати, наприклад, “а давайте занизимо курс гривні”… Тут потрібна зміна ідеології бюджетного планування, щоб більше поважати об’єктивні процеси, в рамках яких буде формуватися бюджет. Який курс закласти – питання серйозного фундаментального прогнозу, адже коли курс плаває – спрогнозувати його важко”, – додає Жаліло.
За його словами, при сприятливій політичній ситуації в країні можна відштовхуватися від оптимістичного сценарію, що курс майже не зміниться до кінця року. Водночас, виходячи з реалістичного прогнозу, з осені можуть почати діяти девальваційні фактори. Тоді на кінець року гривня може просісти до 27 за дол., прогнозує Жаліло.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас