В "Нафтогазі" відзвітували про підготовку до зупинки транзиту російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В "Нафтогазі" відзвітували про підготовку до зупинки транзиту російського газу

Енергетика
1743
З 1 січня 2020 року транзит російського газу через територію України припиниться.
Таку думку виконавчий директор групи “Нафтогаз” Юрій Вітренко висловив в інтерв’ю “Радіо Свобода”.
“На жаль, базовий варіант полягає в тому, що з 1 січня 2020 року транзиту російського газу через територію України не буде. Це означає, що вся система в межах української ГТС (газотранспортна система – ред.) повинна бути повернута в так званий “фізичний реверс”, і газ буде надходити не зі сходу на захід, а з заходу на схід”, – сказав він.
За словами виконавчого директора, в 2009 році, під час так званої газової кризи, ГТС України вже працювала в режимі реверсу – в “Напіваварійних режимах”.
“Цього року ми готувалися до такого сценарію. Було модернізовано п’ять компресорних станцій основних, так звана “обмотка”. Зараз вони можуть працювати в двох напрямках. З 1 січня вони працюватимуть в напрямку із заходу на схід. ГТС зможе забезпечувати всіх споживачів України достатньою кількістю газу”, – заявив Вітренко.
Він зазначив, що надходження до держбюджету України від транзиту досягають $3 млрд на рік.
“Це майже 3% українського ВВП. Загальний ефект на валовий національний продукт становить приблизно 4 відсотки. 4% економіки України залежить від надходжень від транзиту. Їх не буде, швидше за все”, – вважає Вітренко.
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас