У Держенергоефективності розповіли, як за допомогою сміття щорічно економити 1 мільярд кубів газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Держенергоефективності розповіли, як за допомогою сміття щорічно економити 1 мільярд кубів газу

Енергетика
523
Впровадження енергетичної утилізації сміття дало б змогу Україні щорічно заміщати 1 млрд куб. м газу шляхом генерації з відходів електричної й теплової енергії, при цьому зараз практично все сміття вивозиться на звалища.
Про це на прес-конференції повідомив голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук.
«На сьогодні Україна генерує в рік 10 млн тонн відходів. Якщо будувати такі заводи, як будує Данія, Польща, вони називаються waste to energy plants – перекладається як енергетична утилізація сміття, то ми можемо при виробництві теплової та електричної енергії в еквіваленті замістити до 1 млрд куб. м газу щорічно», – сказав він.
При цьому він додав, що зараз в Україні 93% твердих побутових відходів вивозиться на звалище, а в Швеції, наприклад, на полігони вивозиться лише 1%. За словами Савчука, для цього необхідно зробити утилізацію сміття економічно вигідною. Створити гарантії і стимули, закріпити законодавчо технологічні вимоги до таких переробних підприємств і встановити чіткі правила для тарифоутворення на послуги з енергетичної утилізації.
Також необхідно налагодити системи узгодження поводження з відходами на муніципальному рівні.
«Ми повинні реалізувати законодавчі норми, а саме роздільний збір. Далі частина сміття повинна відправлятися на такий завод. Далі реалізація вторинної сировини та захоронення решток. Якщо запровадимо цю модель, то ми також будемо мати такі заводи», – зазначив він.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас