Відро меду і бочка дьогтю: Данилишин про причини зміцнення гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відро меду і бочка дьогтю: Данилишин про причини зміцнення гривні

Особисті фінанси
2732
Голова Ради НБУ Богдан Данилишин висловився щодо зростання ВВП та економічне зростання в Україні.
“Реальний ВВП України у II кварталі 2019 року у порівнянні з І кварталом виріс на 1,6%. А якщо порівнювати з II кварталом минулого року, зріс на 4,6%. Цей рекордний з 2016 року показник призвів до низки схвальних оцінок. Пропоную розібратися, чи дійсно ситуація в українській економіці дає серйозний привід для оптимізму,” – зазначив Данилишин.
Відро меду і важка бочка дьогтю. Падіння виробництва цукру на 33,2% особливо цікаве на тлі затяжного зниження ціни на цукор, яке відзначалося весь 2018 рік і майже всю першу половину цього року. Ймовірно, були пройдені якісь умовні рівноважні точки, про що свідчить зростання цін на цукор в липні поточного року в порівнянні з липнем минулого року на 6,5%.
“Втім, куди тривожніше падіння на 46,7% виробництва електродвигунів, генераторів і трансформаторів, на 35,6% електророзподільної апаратури, на 35,3% акумуляторних батарей. На 26,4% за січень-червень 2019 року в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року знизилося виробництво електроосвітлювального обладнання, на 26,5% – виробництво автотранспортних засобів, причепів і напівпричепів. Виробництво вузлів, деталей та агрегатів для автотранспортних засобів, що логічно, теж значно зменшилося – на 27,5%”, – коментує голова Ради.
Причини зростання економіки
  • Перша – зростання роздрібного товарообігу: на 10,3% січень-червень поточного року до відповідного періоду 2018 року і на 7,8% в II кварталі 2019 року в порівнянні з II кварталом минулого року. Неабиякою мірою це пов’язано зі зростанням доходів населення. За підсумками червня номінальна середня зарплата зросла на 8,1 % в річному вимірі. Однак досить тривалий період зростання зарплат, що спостерігається в нашій країні, вказує на те, що без підвищення продуктивності і ефективності праці підвищення зарплат може загальмуватися, якщо і зовсім не припинитися. Тим більше, що однією з причин зростання зарплат є масова трудова міграція, потенціал якої, ймовірно, підійшов до межі.
  • Друга ключова складова гарної динаміки ВВП – зростання в сільському господарстві. Індекс сільськогосподарської продукції за січень-червень цього року зріс на 5,8%, у II кварталі 2019 року в порівнянні з II кварталом минулого року – на 6,3%. До речі, в агрокомплексі ситуація передбачувано продовжує поліпшуватися – за 7 місяців індекс сільгосппродукції склав 112%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас