Пік виплат за держборгом близько: експерти повідомили, що буде з гривнею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пік виплат за держборгом близько: експерти повідомили, що буде з гривнею

Казна та Політика
13150
Незважаючи на проблеми, чиновники обіцяють: пікові виплати за держборгом Україна переживе.
“Станом на 1 серпня сума коштів на Єдиному казначейському рахунку становила 49 млрд грн, а на валютних рахунках Держказначейства в гривневому еквіваленті перебувало ще 76,8 млрд грн. Накопичених коштів достатньо для обслуговування і виплат держборгу найближчими місяцями, що пом’якшує виклики, які стоять перед нами”, – кажуть в Мінфіні.
До кінця року за боргами потрібно заплатити 169 млрд грн – 71,4 млрд у гривнях, а решту в валюті. При цьому на вересень припадає другий максимум цього року – 58,5 млрд грн. Попередній був у травні – 77,8 млрд грн. “Найскромніші” виплати заплановані на серпень (9,7 млрд грн), жовтень (17,5 млрд грн) і грудень (8,6 млрд грн).
За словами аналітика Forex Club Андрія Шевчишина, пікові виплати у вересні навряд чи якось позначаться на курсі валют.
“Сьогодні всі ризики вересневих піків зняті. Наприклад, у нас достатньо грошей в золотовалютному резерву ($21,84 млрд. – Авт.). Швидше на курс вплинуть інші фактори. Наприклад, зниження цін на сировину на світових ринках, – пояснює він. – Якщо говорити конкретно про курс, то до пікових виплат вони заплановані на початок місяця. Я б говорив про збереження курсу в межах 25-26 грн за долар”.

Картки для тих, хто багато витрачає

Економіст Олександр Савченко згоден, що виплата боргів не вдарить по нацвалюті.
“Нацбанк не виходитиме на валютний ринок і не скуповуватиме долари. Плюс зараз скорочуються витрати – менше витрачатиметься інвестиційних грошей. До того ж Мінфін продовжує позичати гроші під великі відсотки і в гривні, і у валюті. І за рахунок зверхліміту нових боргів і будуть покриті виплати у вересні, – підкреслив він. – Але це “халіф на годину” – в майбутньому це може негативно позначитися на курсі гривні. Загалом же, до кінця року, я думаю, буде 27-27,5 грн за долар, але за умови, що не буде екстремальних подій”.
З початку року гривня до долара зміцнилася на 9%. За словами голови ради Нацбанку Богдана Данилишина, це найкращий результат серед всіх нацвалют світу. Вчора ж долар на міжбанку втратив 6 копійок і коштував 25,16 грн.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас