Зростання цін в Україні перевищило прогнози: Нацбанк назвав причини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зростання цін в Україні перевищило прогнози: Нацбанк назвав причини

Особисті фінанси
1323
Фактичний показник інфляції в Україні у липні на рівні 9,1% у річному вираженні виявився вищим за траєкторію прогнозу, оприлюдненого в інфляційному звіті Національного банку України за липень.
Як йдеться в коментарі регулятора, відхилення зумовлене більш високими темпами зростання цін на окремі сирі продукти харчування, тоді як базова інфляція відповідає прогнозам.
У коментарі Нацбанку зазначається:
  • Базова інфляція в річному вимірі в липні становила 7,4%, не змінившись порівняно з попередніми місяцями. Подальше зміцнення гривні сприяло збереженню низьких темпів зростання цін на непродовольчі товари (2,0% р/р). Нижчими темпами дорожчали побутова техніка, транспортні засоби, товари особистого догляду. Ціни на одяг і взуття майже не змінилися за рік. Дешевшими, ніж рік тому, залишалися окремі види обладнання та техніки.
  • Зростання цін на сирі продукти харчування прискорилося (до 10,3% р/р).
  • Темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися (до 15,5% р/р). Вартість природного газу для населення зменшилася з огляду на його здешевлення на світових ринках та зміни до методології обрахунку тарифів для домогосподарств.
  • Ціни на паливо були меншими за минулорічні (на 0,4%). Це відбулося передусім у результаті здешевлення нафти на світових ринках і сприятливої ситуації на валютному ринку України.
Як зазначається, фактичні показники цінової динаміки свідчать, що загальна інфляція перевищила траєкторію прогнозу Національного банку передусім через чинники з боку пропозиції продуктів харчування, зокрема унаслідок несприятливих погодних умов. Водночас фундаментальний інфляційний тиск, виражений показником базової інфляції, у цілому відповідає очікуванням НБУ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас