Міжбанк: понеділок на валютному ринку пройде досить цікаво — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: понеділок на валютному ринку пройде досить цікаво

Валюта
1520
Цей понеділок на валютному ринку пройде досить цікаво. Основними мотиваторами ринку буде наближення нового аукціону з розміщення ОВДП (пройде завтра) і поведінка великих гравців.
ОВДП. На завтрашньому аукціоні Мінфін України пропонує облігацій за номіналом на 3 млрд гривень зі строками дуже привабливими як для місцевих інвесторів, так і іноземних. Чиновники сподіваються за рахунок невеликого обсягу пропозиції і за рахунок дефіцитності на ринку паперів з такими строками – посилити конкуренцію між покупцями і знизити вартість залучення коштів до бюджету. Але це і позначиться на пропозиції валюти на міжбанку. Коли обсяги пропонованих ОВДП були значно вищими – іноземці продавали більше валюти, щоб скупити їх в максимальних суммах. При невеликих обсягах пропозиції – нерезиденти заведуть набагато менший обсяг валюти для купівлі гривневих паперів, і це знизить тиск на долар на торгах.
Поведінка великих гравців. Компаніям-експортерам необхідно фінансувати свою поточну діяльність, що змушує їх активніше продавати валюту для забезпечення гривневих витрат по виробничим циклам і підготуватися до виплат авансу персоналу в середині місяця. А у імпортерів також стоїть завдання активно закривати свої поточні валютні контракти, намагаючись при цьому робити це на мінімальних котируваннях.
Сьогодні основну роль в курсоутворенні на міжбанку зіграють цілі і завдання найбільших компаній. Ситуативні перекоси в понеділок можливі досить великі, але в разі, якщо пропонований курс виявиться “цікавим” для експортерів і вони почнуть продавати свої валютні засіки – ми не бачимо особливих загроз для гривні.
Процес торгу за курсом між найбільшими місцевими гравцями – буде основним драйвером ринку. Спекулянти працюватимуть “в дві сторони”, а в разі ситуативного надлишку пропозиції долара – ми побачимо на міжбанку Нацбанк з його викупом в межах як мінімум своїх чергових 20 млн доларів.
Якщо іноземці вважатимуть курс міжбанку для себе привабливим – вони почнуть також виходити на торги з продажами валюти, оскільки їм необхідно накопичити потрібний обсяг гривневої маси під майбутній аукціон. У цьому випадку рівень котирувань міжбанку для ухвалення ними рішень щодо виходу/невиходу на торги – буде основним сигналом для їхніх операцій.
Готівковий ринок продовжить працювати “з обороту” і лише частково залишиться заручником поведінки міжбанку, відштовхуючись від реального попиту і пропозиції на валюту з боку населення.
Ми на сьогодні прогнозуємо обсяги торгів в межах 360-380 млн доларів при здійсненні до 450-520 угод і коридор по долару 25,10-25,30 гривень. Курс фактично буде залежати від поточних завдань великих гравців і рішень нерезидентів по виходу/невиходу на ринок з продажем валюти під завтрашній аукціон з розміщення ОВДП.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 25,17 / 25,21
євро – 28,17 / 28,21
російський рубль – 0,3851 / 0,3861
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас