Світові центробанки купили рекордні обсяги золота — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові центробанки купили рекордні обсяги золота

Банківські метали
1604
Загальносвітовий попит на золото в I півріччі 2019 року зріс до трирічного максимуму на тлі збільшення закупівель з боку центральних банків, а також припливу коштів у забезпечені золотом біржові інвестиційні фонди (ETF).
Про це повідомляє World Gold Council (WGC) у четвер, 1 серпня.
Так, в порівнянні з I півріччям 2018 року попит на золото збільшився на 8%, до 2,182 тис. тонн, у тому числі 1,123 тис. тонн в II кварталі.
Центральні банки за півріччя закупили понад 374 тонни золота, що стало найбільшим чистим збільшенням (купівлі мінус продажі) світових запасів золота в першому півріччі за всю 19-річну історію спостережень WGC.
Найбільше золота, 100 тонн протягом II кварталу, купила Польща (це взагалі найбільша квартальна закупівля з боку одного центробанку, відтоді як Індія викупила 200 тонн золота у МВФ в листопаді 2009 року).
Росія зрушила на друге місце, за підсумками півріччя закупівлі склали 94 тонни. Також золото в I півріччі закуповували Китай (74 тонни), Туреччина (61 тонна), Казахстан (25 тонн), Індія (близько 18 тонн), Еквадор (майже 11 тонн), Колумбія (6 тонн) і Киргизія (2 тонни).
Активи ETF з початку року зросли на 107,5 тонн, досягнувши шестирічного максимуму в 2,548 тис. тонн. Головними факторами, що стимулюють приплив у сектор, стали триваюча геополітична нестабільність, м’які коментарі центральних банків щодо монетарної політики і зростання цін на золото у червні.
В збільшення загальносвітового обсягу продажів ювелірних виробів (+1% за перше півріччя) свій вклад внесла Індія. Активне відновлення на ювелірному ринку Індії підштовхнуло зростання попиту в цій країні в II кварталі на 12%, до 169 тонн. Зростанню попиту сприяли жвавий весільний сезон і хороші продажі під час свят, проте через червневе зростання цін це зростання практично завмерло.
При цьому інвестиції в злитки і монети впали до 477 тонн – піврічного мінімуму за 10 років. Основну роль в зниженні світового попиту зіграв Китай, де попит в II кварталі впав на 29%.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас