Інфляція залишається вищою від прогнозу Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція залишається вищою від прогнозу Нацбанку

Казна та Політика
715
Червнева дефляція не змогла опустити інфляцію до рівня, який прогнозував НБУ.
«У червні 2019 року споживча інфляція в річному вимірі сповільнилася до 9% з 9,6% в травні. У місячному вимірі ціни знизилися на 0,5%. Фактичний показник інфляції залишився вище прогнозу, опублікованого в “інфляційну звіті” в квітні», – йдеться в повідомленні НБУ.
Хоча відхилення від прогнозу істотно скоротилося в порівнянні з травнем завдяки очікуваному вичерпанню впливу несприятливих факторів пропозиції, підкреслюють у Нацбанку.
Темпи зростання базового ІСЦ відповідали квітневому прогнозу і залишалися порівняно високими через тиск з боку споживчого попиту і виробничих витрат.
«Базова інфляція в червні залишилася на рівні 7,4% р/р. Сувора монетарна політика продовжувала бути вагомим фактором, який стримував фундаментальний тиск на ціни, в тому числі через канал обмінного курсу. Завдяки зміцненню гривні протягом першого півріччя як до долара США, так і кошику валют країн – торговельних партнерів України продовжувалося сповільнення зростання цін на непродовольчі товари (до 2% р/р) », – підрахували в НБУ.
У квітневому інфляційному звіті йшлося, що інфляція знизиться до 6,3% до кінця цього року і досягне цільового діапазону вже на початку наступного року, а середньострокового цільового рівня в 5% – в кінці 2020 року. Відповідно до опублікованого графіку, в червні середньорічна інфляція мала бути на рівні 8%.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас