Юрій Моша: відкрити рахунок в іноземному банку - чи вигідно це? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юрій Моша: відкрити рахунок в іноземному банку - чи вигідно це?

Кредит&Депозит
2895
Чи довіряють українці банкам? Мабуть, не дуже. Банки закриваються. Переходять від одного власника до іншого. Ще й курс гривні по відношенню до твердих валют стрибає. При цьому, перш за все, страждають вкладники.
Тому більшість українців тримають гроші під подушкою, а не в банках. Або ж в банках, але скляних.
Там інакше
Більше довіри до філій європейських банків на території України. Але тут треба розуміти, що такі структури – не зовсім іноземні банки, тому що працюють за українськими законами. На них також позначається нестабільність у країні. І курсу валют вони дотримуються такого самого, що й інші українські банки.
Іноземний банк від українського відрізняється в першу чергу захистом вкладів. Якщо навіть цей банк збанкрутіє, держава гарантує, що люди не постраждають. Суми бувають різні, залежно від законодавства країни.
Наприклад, в США, якщо банк банкрутує, а у людини, наприклад, лежить там сума в 100 тисяч доларів, то їй 100 тисяч і повернуть. Якщо 250 тисяч – то 250 тисяч. Якщо 500 тисяч і більше, то половину суми вона гарантовано отримає, оскільки 250 тисяч – обов’язкова виплата. Тому люди, у яких великі суми, відкривають кілька рахунків у різних банках.
По-друге, відрізняється швидкість реакції. Якщо у клієнта вкрали гроші з картки, їх повертають туди протягом двох годин. Швидше схвалюють і кредити – фактично за 5 хвилин. Навіть якщо йдеться про 50 тисяч доларів. Для цього потрібна лише хороша кредитна історія. Легко отримати і саму кредитку. Її можуть надіслати поштою. Також в таких установах можна замовити перекладача, якщо клієнт не знає англійської мови. І це абсолютно безкоштовно.
Щоб зрозуміти, чому надійніше зберігати гроші за кордоном, досить просто подивитися топ-50 або топ-100 найкращих банків світу. Чи є там хоч один український? Ні. А все тому, що за кордоном стабільна економіка і прозора держава. Там існує справжня банківська таємниця, традиції збереження чужих грошей і т.д. Тому всі наші мільярдери зберігають свої заощадження лише за кордоном.
Чи можна відкрити рахунок самому? У деяких банках – так, в деяких – це складно. Тому існують спеціальні компанії, які готують пакет документів для банку.
Де легше: Штати чи Європа?
Звісно, звичайній людині часто важко самостійно відкрити рахунок в іноземному банку. Тому що банки бояться обману, особливо якщо відкривають рахунок для іноземця. Наприклад, деякі українці часто роблять це з метою відмити гроші. Тому необхідно дуже багато документів.
Простіша процедура в онлайн-банках. Але там і гарантій менше. З досвіду можу сказати: складно відкрити рахунок в країнах Західної Європи, легше – в країнах Східної Європи. Суперлегко – в США. Там добре ставляться до українців. Можна отримати навіть кілька рахунків.
Скільки грошей необхідно покласти на рахунок?
Це залежить від конкретного банку. Швейцарські банки, наприклад, вимагають 100 тисяч доларів. В американські можна звертатися, маючи всього 100 доларів.
Хоча за надійністю банки США не гірші за швейцарські. Не рекомендую, до речі, користуватися послугами кіпрських банків. Вони показали себе дуже негативно, коли оподаткували всіх, хто зберігав у них депозити.
Європа останнім часом почала підводити в плані банківської таємниці. Водночас в США інформацію клієнтів надійно захищають. Якщо, наприклад, наше СБУ напише їм листа, вони його просто викинуть у смітник. Там відреагують тільки на американський судовий наказ або запит ФБР. На іноземні – ніяк.
Якщо ви все ще думаєте, що гроші в закордонних банках можуть зберігати лише олігархи, то дуже помиляєтеся. Вигідно відкривати рахунки в закордонних банках малому і середньому бізнесу, а також приватним особам, які зібрали певну суму і хочуть, щоб вона зберігалася безпечно. Як показує практика, за кордоном варто зберігати накопичення від 10 тис. доларів і вище.
А от українським банкам, на мій погляд, варто ще попрацювати над банківською таємницею, гарантіями і страхуванням.
Юрій Моша, засновник міжнародної компанії “Другий паспорт”
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас