Андрій Довбенко: що заважає Україні розвивати GIS? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
ПРОМО

Андрій Довбенко: що заважає Україні розвивати GIS?

Фондовий ринок
1043
Андрій Довбенко: що заважає Україні розвивати GIS?
За всі роки незалежності Україна так і не навчилася раціонально використовувати свій найцінніший ресурс – землю. У 2001 році народні депутати ввели мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Тоді це був тимчасовий захід, необхідність якої обгрунтовувалася підготовкою рішень для проведення масштабної земельної реформи.
А віз і нині там: в минулому році мораторій був продовжений до кінця 2019 року. І далеко не факт, що в останній раз. Про те, що заборона на продаж землі порушує права українців розпоряджатися своєю власністю, було написано сотні статей. Зрештою, цей факт підтверджується рішеннями національних і міжнародних судів. Повсюдне аграрне рейдерство в нашій країні вже нікого не дивує, але в останні роки з’явився новий важливий виклик: українська земля виснажується з дуже високою швидкістю.
Держава не має ефективних інструментів моніторингу діяльності різного калібру аграріїв. На практиці це означає, що вони мають право робити з українською землею що завгодно: засипати її пестицидами, добувати в необмеженій кількості ресурси, сіяти що завгодно і як завгодно збирати урожай. Причина цього проста: 90% земельного ринку України працює «в тіні» ось уже майже 20 років. За цей час змінилися не тільки абсолютна більшість осіб у Верховній раді і три президенти – практично до невпізнання змінився весь світ. Погана новина полягає в тому, що в земельних питаннях, а саме, у ставленні до своєї власної землі, Україна відстала від заходу (і навіть своїх сусідів) на цілі десятиліття. Але є і хороша – впровадження сучасних технологічних інструментів дозволить нівелювати цю дистанцію максимум за 5 років. Один з таких інструментів – GIS. У цьому впевнений юрист і адвокат з Києва Андрій Довбенко.
Детальна інформація про Андрія Довбенка
Андрій Довбенко: що заважає Україні розвивати GIS?
Андрій Миколайович Довбенко народився і виріс в Україні. За освітою – юрист. До 2018 року був керуючим партнером власної юридичної фірми Evris. Ще раніше працював в компаніях зі світовим ім’ям – Ernst & Young і PricewaterhouseCoopers. Спеціалізацією Довбенко була судова і арбітражна практика.
Важлива інформація – Андрій Довбенко не пов’язаний з Мін’юстом України, всупереч безлічі статей в інтернеті, які стверджують зворотне. В реальності ж юрист Андрій Довбенко і Мін’юст – не більше ніж лейтмотив потужної чорної піар-кампанії, яка розгорнулася в 2015 році і не стихає досі. Її мета – зіпсувати репутацію адвоката і змусити читачів зробити хибні висновки про Андрія Довбенко. Детальніше: https://business.vesti-ukr.com/pr/301990-andrej-dovbenko-i-svjazi-s-minjustom-chernyj-piar-protiv-jurista. Тому головні новини про Андрія Довбенко потрібно шукати тільки на великих сайтах, а не на всякого роду «зливних бачках».
Сьогодні Андрій Миколайович Довбенко – підприємець, венчурний інвестор і візіонер. У своїх статтях він пише про необхідність модернізації всієї структури державного управління в Україні та про шляхи вирішення за допомогою технологій ключових проблем держави: від поліпшення системи освіти до викорінення корупції.
Що таке GIS і при чому тут українська земля?
GIS розшифровується як геоінформаційна система (geographical information system). Це комп’ютерна технологія, яка дозволяє поєднати з електронної картографією величезну кількість даних: рівень забруднення тієї чи іншої ділянки, потенційно можливу кількість корисних копалин, рельєф, стан і тип ґрунтів і так далі. GIS – це набагато більше, ніж звичні цифрові карти. Це інструмент, який дозволяє ефективно систематизувати величезні обсяги інформації і на цій підставі робити точні прогнози і висновки про те, як буде розвиватися ситуація з земельними ресурсами в майбутньому.
Андрій Довбенко: що заважає Україні розвивати GIS?
У своїй статті Довбенко Андрій Миколайович пише, що в порівнянні з країнами Європи, принципи картографування в Україні залишаються на рівні 20-річної давності, що не йде на користь ні Україні, ні аграріям. При цьому, як і в багатьох інших сферах, бізнес вже істотно випередив в питаннях розвитку GIS державу. Чиновники, замість того, щоб робити вигляд що ситуація під контролем, повинні об’єднати свої зусилля з приватними підприємцями в аграрному секторі. Держава повинна перестати конкурувати з бізнесом і взяти на себе роль прозорого регулятора, головне завдання якого – встановити однакові правила для всіх учасників ринку і стежити за їх дотриманням.
Розвиток GIS може дозволити Україні вивести на якісно новий рівень контроль за раціональним використанням земельних ресурсів і в рази підвищити продуктивність аграрного сектора і, отже, всієї економіки. Андрій Довбенко не сумнівається, що це один з тих інструментів, за яким майбутнє. При цьому GIS було б помилково розглядати лише з точки зору ведення сільського господарства – потенційна користь геоінформаційних систем величезна. З її допомогою можна робити більш ефективним містобудування, контролювати вирубку лісів, збільшувати видобуток енергоресурсів і так далі. Україна не може дозволити собі і далі втрачати час. Щоб не втратити можливість надолужити згаяне, адже його залишилося не так вже й багато, впевнений Андрій Довбенко.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас