Як фермерам просто отримати кредити від банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як фермерам просто отримати кредити від банків

Аграрний ринок
292
Купити землю після скасування мораторію на продаж землі малим господарствам буде простіше – фермери зможуть отримати широкий доступ до банківських позик.
Про це повідомляє Ваге Варданян, провідний спеціаліст фінансового сектору Світового банку.
Він зазначив, що у 2018 році Міжнародна фінансова корпорація (IFC) провела дослідження – вона попросила дев’ять українських банків розповісти, наскільки вони зацікавлені фінансувати ринок землі.
“Виявилося, що всі дев’ять банків уже фінансували аграріїв. Вони давали кредити як найменшим фермерським господарствам (по 25-65 тис. грн), так і великим аграрним підприємствам (по 280-620 млн грн). Всі опитані банки також були зацікавлені надавати кредити для придбання землі”, – пише Варданян.
За його словами, стримує кредитування відсутність у невеликих аграрних компаній та фермерів ліквідних застав, фінансової грамотності та культури ведення звітності.
Варднанян стверджує, що одним з найбільш ефективних інструментів підтримки агробізнесу в такій ситуації є часткові гарантії за банківськими кредитними ризиками.
“Суть інструменту в тому, що фонд гарантування від імені держави бере на себе покриття частини (наприклад, 50%) ризиків банку у разі дефолту фермера-позичальника за кредитом, наданим цим банком. Це знижує рівень ризиків для банків і спрощує доступ малого і середнього агробізнесу до банківських позик.
Такий фонд – це, як правило, небанківська фінансова організація зі своїм правлінням, менеджментом і капіталом. За певну плату вона видає часткові кредитні гарантії банкам, які пройшли попередній відбір”, – пояснює він.
У разі непогашення кредиту його розмір (втрачена сума), як правило, в рівних частинах розподіляється між фондом і комерційним банком.
Експерт наголошує на таких позитивних сторонах інструменту підтримки аграріїв:
  • Часткове гарантування кредитів дозволяє спрямувати допомогу саме малим виробникам. Інші інструменти підтримки фермерів мають інші цілі і можуть використовуватися разом з частковим гарантуванням кредитів для окремих цільових груп.
  • Цей інструмент також дозволяє “подовжити” кредитний ресурс для фермерів, зменшити розмір початкового внеску, збільшити обсяг кредиту, чого не зробить звичайна компенсація частини кредитних ставок.
  • Часткове гарантування дає гарне фінансове плече: 1 грн інвестицій з боку держави забезпечить кредитування фермерів у розмірі 8 грн”, – підкреслив експерт.
За його словами, команда Світового банку разом з НБУ, Мінфіном, Мінекономіки і банківським співтовариством активно працює над тим, щоб часткове гарантування кредитів для малого і середнього агробізнесу з’явилося в Україні одночасно з появою ринку землі.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас