Нацбанк визначив ключову причину проблемності кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк визначив ключову причину проблемності кредитів

Кредит&Депозит
1283
В НБУ вивчили всі найбільші кейси непогашених кредитів і з’ясували, що ні війна, ні криза не є основною причиною появи NPL.
Про це повідомив директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук в ході круглого столу, організованого ФГВФО.
Читайте також: Як погасити кредит
«Основний вплив чинила не економічна криза, не військові дії на сході, не окупація, а все-таки це небажання і неможливість позичальників ці кредити обслуговувати. Часто кредити з самого початку структурували таким чином, що вони потрапляли на баланси неопераційних компаній, які ніколи не мали належних доходів, операційних прибутків. Вони від самого початку мали значне довге навантаження, яке не дозволяла їм в майбутньому ці кредити обслуговувати», – заявив Віталій Ваврищук.
Представник НБУ не очікує припливу нових NPL, оскільки зараз банки видають якісні кредити.
Віталій Ваврищук підкреслив, що ринку корпоративних непрацюючих кредитів досі немає: «Банки намагаються працювати з великими корпоративними кредитами самостійно. На ринку вони не можуть знайти покупця. На ринку немає конкуренції. Вони не можуть продати їх за прийнятною ціною».
Дешевше робити поступки позичальникам (реструктуризації, списання, зниження процентної ставки), ніж продавати кредит на вторинному ринку.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас