Нова купюра в тисячу гривень спричинить інфляцію - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нова купюра в тисячу гривень спричинить інфляцію - експерт

Казна та Політика
14335
Введення в обіг купюри в 1000 гривень передчасне і “взагалі непотрібне” явище.
Про це заявив в коментарі виданню Главред економічний експерт Андрій Новак.
За його словами, ні доходи українців, ні їхні зарплати, ні просто ціни в країні “не потребують 1000-гривневої купюри”. Як приклад він нагадав, що у євро немає номіналу вище 500 євро, а у долара – більше 100 баксів. І цього достатньо, щоб забезпечувати зручний грошовий оборот (розрахунок за товари, виплати зарплат і т.п.).
“Введення в обіг нової купюри в 1000 гривень дасть негативний психологічний ефект для українців, негативні очікування як девальвації, знецінення національної грошової одиниці, так і високих темпів інфляції. І провокувати зараз на голому місці такі негативні споживчі очікування, я вважаю, недоцільно і не потрібно”, – підкреслив Новак.
Він пояснив, що подібні негативні очікування споживачів нехай безпосередньо і не впливають на ціни в країні, але завжди провокують зростання інфляції і девальвацію гривні.
“Якщо українці будуть бачити, що гривня знецінюється, в тому числі шляхом введення купюр вищого номіналу, у них це спровокує бажання скуповувати так звані тверді іноземні валюти. А це провокує підвищення попиту на іноземні валюти. І, відповідно, може спровокувати більш високі темпи девальвації гривні”, – пояснив експерт.
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас