Morgan Stanley рекомендує клієнтам віддавати перевагу коротким євробондам України замість довгих — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Morgan Stanley рекомендує клієнтам віддавати перевагу коротким євробондам України замість довгих

Казна та Політика
494
Morgan Stanley змінив рекомендацію з «купувати» на «нейтральну» за українськими єврооблігаціями з погашенням в 2028 році.
Це пов’язано з їх подорожчанням у район цільового рівня 8% річних і збереженням ризиків щодо ПриватБанку, МВФ і переговорів з Росією про транзит газу, йдеться в звіті банку по Україні, що вийшов минулого тижня за підсумками візиту його аналітиків до Києва, пише Інтерфакс- Україна.
«Ми зміщуємо наші переваги з довгого кінця на короткий кінець кривої», – підкреслили аналітики.
Згідно зі звітом, тепер серед українських паперів Morgan Stanley виділяє єврооблігації з погашенням в 2021 році.
Аналітки банку вказали в звіті як позитив на прихильність нової адміністрації до наступності політики і постійної співпраці з Міжнародним валютним фондом, в тому числі щодо земельної реформи. Вони прогнозують, що Україна може отримати транш від МВФ в четвертому кварталі 2019 року, що дозволяє вважати керованою ситуацію з обслуговуванням і погашенням державного боргу, особливо з огляду на збільшення вкладень нерезидентів в облігації внутрішньої держпозики.
У Morgan Stanley припускають, що «бичачий» прогноз, заснований на прискоренні реформ, може матеріалізуватися, проте оцінювати його ще занадто рано, тому що відсутня впевненість в створенні Президентом Володимиром Зеленським сильної реформаторської коаліції в парламенті, зберігається конфлікт з Росією і поки що безрезультатні переговори про транзит газу, а також залишаються дуже високі потреби в зовнішньому фінансуванні.
Згідно з базовим прогнозом, сукупний держборг України скоротиться з 60% ВВП до 54,5% ВВП до 2023 року. Аналітики вказують на високий валютний ризик, бо частка валютного боргу становить 70%. Поліпшити ситуацію, на думку Morgan Stanley, може подальше зростання портфеля внутрішніх держпаперів у нерезидентів завдяки підключенню Clearstream, стабільності гривні і позитивним оцінкам ситуації. З початку року цей портфель вже досяг $1,8 млрд, або 6% від загального обсягу ОВДП в обігу, а до кінця 2015 року може збільшитися до 15%, вважають в банку.
Підкреслюється, що Україна все ще дуже залежна від зовнішніх ринків і здатності рефінансувати свій валютний борг. На решту 2019 року потреби в фінансуванні, виключаючи ринок внутрішніх паперів, складають близько $3 млрд, а на 2020 рік – майже $7 млрд, говориться в документі.

Довідка Finance.ua:

  • Україна 13 червня здійснила випуск семирічних єврооблігацій обсягом 1 млрд євро.
  • Міністр фінансів Оксана Маркарова підкреслила, що Україна випустила номіновані в євро єврооблігації вперше за останні 15 років.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас