Україна готова допомогти Молдові імпортувати газ з ЄС без участі Газпрому - Укртрансгаз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна готова допомогти Молдові імпортувати газ з ЄС без участі Газпрому - Укртрансгаз

Енергетика
255
Укртрансгаз пропонує молдовським постачальникам скористатися потужностями української ГТС, щоб самостійно імпортувати газ з ЄС в разі потреби.
«Укртрансгаз направив пропозицію Молдові у зв’язку із затримкою будівництва інтерконекторів Румунія-Молдова, що ставить молдовську сторону в залежність від чергових переговорів з Газпромом. Використання можливостей української газотранспортної системи дозволить мінімізувати потенційні ризики, пов’язані з можливим перериванням транзиту природного газу з Російської Федерації, і гарантувати безпеку поставок газу молдовським споживачам», – йдеться в повідомленні.
У Укртрансгазі нагадали, що вже більше трьох років Україна забезпечує свої потреби в природному газі без участі Газпрому.
«Завдяки можливостям ГТС Україна імпортує весь необхідний обсяг газу з країн ЄС. Молдовські постачальники за допомогою української ГТС можуть скористатися аналогічним підходом, що дозволить Молдові самостійно імпортувати газ з ЄС в разі потреби», – додали в компанії.
Укртрансгаз також запропонував молдовській стороні створити запас газу в українських підземних сховищах, щоб забезпечити безперебійні поставки взимку. Загальна потужність в точках з’єднань між Молдовою і Україною дозволяє транспортувати до 15 млн кубометрів газу на день, що повністю покриває потреби споживачів у Молдові.
«Офіційна пропозиція була направлена ​​молдовській стороні навесні цього року. Для реалізації такого режиму необхідно підписати угоди між операторами ГТС про взаємодію у всіх точках з’єднання між ГТС України і Молдови відповідно до європейських правил. Крім того, молдовські трейдери повинні підписати угоди на транспортування і зберігання газу. Ці угоди не створюють фінансових зобов’язань для молдовської сторони, але одночасно дають можливість транспортувати газ українській ГТС з метою імпорту газу в Молдову або закачати газ в українські сховища газу за потреби», – розповіли в Укртрансгазі.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас