Суд підтвердив штраф для ОККО за участь у "газовій змові" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд підтвердив штраф для ОККО за участь у "газовій змові"

Фондовий ринок
484
Апеляційний суд став на сторону Антимонопольного комітету в першому з десяти позовів, поданих учасниками ринку на рішення комітету про “змову” на ринку скрапленого газу, яка на думку комітету була в серпні 2017 р.
Таке рішення 6 червня прийняв Північний апеляційний господарський суд за позовом ТОВОККО-Ритейл”.
Таким чином, це перше рішення суду щодо антимонопольного розслідування, яке набрало чинності.
“Викладені в оскаржуваному рішенні висновки Антимонопольного комітету відповідають фактичним обставинам справи, нормам матеріального права, є законними та обґрунтованими”, – йдеться в рішенні апеляційного суду.
Рішення суду викладено на 23 сторінках. Претензії АМКУ до ТОВОККО-Ритейл”, як і до решти 9 компаній, зводяться до такого: вони нібито схожим чином підвищували роздрібні ціни СВГ в серпні 2017 року, але при цьому об’єктивних підстав для такого підняття цін не було.
Такого висновку комітет дійшов після кореляційного аналізу роздрібних цін 6 операторів ринку.
“Розмір коефіцієнтів кореляції між рядами роздрібних цін СВГ, які встановлювали відповідачі в період липня-серпня 2017 р., свідчать про взаємозалежність цінових траєкторій, що є ознакою їх практично повної схожості”, – йдеться в рішенні суду.
Таким же шляхом АМКУ обґрунтував “відсутність об’єктивних підстав для підняття ціни” – порівнявши динаміку роздрібних і закупівельних цін.
“Відповідачі у справі підвищували ціни на рівні зі своїми конкурентами, не беручи до уваги закупівельні ціни СВГ в відповідний період як основний орієнтир при формуванні роздрібних цін”.
Аргументи учасників ринку, в тому числі ТОВОККО-Ритейл”, що на рівень цін впливали інші об’єктивні фактори, як наприклад дефіцит ресурсу, Антимонопольний комітет і суд не прийняли.
21 червня 2018 р. АМКУ оштрафував п’ять операторів ринку на загальну суму 40,995 млн грн, звинувативши їх у змові на роздрібному ринку автогазу в серпні 2017 р. Найбільший штраф від АМКУ отримала група WOG – 14,79 млн грн, “Надія” була оштрафована на 11,97 млн ​​грн, ОККО – на 6,41 млн грн, “БРСМ-Нафта” – на 4,55 млн грн, “Авантаж 7” – на 3,27 млн ​​грн.
Всі п’ять учасників ринку, яких Антимонопольний комітет звинуватив у змові на ринку скрапленого газу та оштрафував на 41 млн грн, оскаржили це рішення в суді.
За матеріалами: enkorr
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас