В Україні до війни було занадто багато банків - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні до війни було занадто багато банків - експерт

Фондовий ринок
424
Двох сотень банків, які існували в Україні до кризи 2014-2015 року і початку війни на Донбасі, було занадто багато для масштабу української економіки.
Про це розповів заступник директора Націнституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло, який також пояснив, як повинні працювати державні банки.
За словами фахівця, тепер Україна не має проблем з кількістю банків. Як відомо, станом на початок квітня-2019 в країні працювали 77 банківських установ.
“Я думаю, що зараз проблеми з кількістю банків у нас немає. Є проблеми зі стійкістю, з наявністю банківського ресурсу. А головне – з використанням цього ресурсу банками для реалізації цілей, які потрібні українській економіці”, – вважає Жаліло.
Кількість банків в різних країнах неоднакова. Наприклад, в сусідній Польщі понад 600 банківських установ, більшість з яких – зовсім невеликі. У Чехії всього близько 40 банків, в тому числі на чотири великих припадає понад 60% всіх банківських активів. У Великобританії працюють близько 200 банків, у Греції – всього 60, в Канаді – менш ніж 40.
“Якщо говорити про кількість банків, то в кожній країні, в кожній економіці своя модель банківського сектору. І ці моделі можуть бути абсолютно різними. Це залежить від потреб економіки, від структури самого сектору. У тій же Польщі досить поширена практика місцевих банків, типу муніципальних. А є країни, де взагалі кількість банків невелика”, – резюмує Жаліло.
Як відомо, в 2014-2015 роках Національний банк України (НБУ) провів очищення банківської системи. “Під ніж” пішли всі недобросовісні та фіктивні банки, в тому числі так звані “банки-пилососи”, які намагалися заманити вкладників занадто високими відсотками за депозитами. Після цього, за словами фахівців, українцям не слід чекати нового “банкопаду”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас