У яких випадках лікар може відмовитись від подальшого ведення пацієнта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У яких випадках лікар може відмовитись від подальшого ведення пацієнта

Казна та Політика
1924
У кожного лікаря є право на відмову від подальшого ведення пацієнта. Проте, пацієнт ні за яких обставин не може залишитись без медичної допомоги.
Про це повідомляє Урядовий портал.
Лікар має право відмовитися від ведення пацієнта, якщо:
  • Пацієнт не виконує медичних приписів і при цьому нічого не загрожує життю пацієнта чи здоров’ю людей, які його оточують.
Усі порушення мають бути зафіксовані і задокументовані, а задовільний стан здоров’я пацієнта підтверджений. З підтвердженими фактами порушень і відповідною заявою лікар має звернутись до керівника медзакладу.
  • Пацієнт порушує правила внутрішнього розпорядку закладу охорони здоров’я і при цьому нічого не загрожує життю пацієнта чи здоров’ю людей, які його оточують.
Проте, лікар не несе відповідальності за здоров’я пацієнта, якщо той відмовляється від медичних приписів або порушує встановлений для нього режим.
  • Якщо лікар чи медзаклад не може забезпечити відповідне лікування (немає потрібного обладнання, відділення, профіль лікарів не відповідає захворюванню), лікарі мають рекомендувати пацієнту звернутись до медзакладу, де він отримає необхідну медичну допомогу, або направити у такий медзаклад.
Лікар не може відмовити у наданні медичної допомоги пацієнту, якщо знає:
  • що така відмова може призвести до тяжких наслідків для пацієнта. Порушення карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або громадськими роботами на строк до 200 годин, або виправними роботами на строк до двох років.
  • що така відмова може призвести до смерті пацієнта чи інших тяжких наслідків. Порушення карається обмеженням волі на строк до чотирьох років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас